Search
Close this search box.
SV. CAR KONSTANTIN I CARICA JELENA
Broj pregleda

Litije povodom gradske slave posle 80 godina

Podeli sa prijateljima:

Danas je u Svrljigu obeležena gradska i hramovna slava Sveti car Konstantin i carica Jelena, te je posle 80 punih godina ponovo na ovaj dan Svrljigom nošena litija.

sv-car-konstantin-i-carica-jelena
Litija prolazi Hadžićevom

Najveća zasluga za organizovanje litija i proslavu današnjeg praznika, po rečima kaluđera Varnave, pripala je kolačaru slave – narodnom poslaniku Miliji Miletiću, koji se maksimalno potrudio da upriliči današnji dan kako bi ga na dostojan i hrišćanski način proslavio sa svojim Svrljižanima.

Litija Svrljigom na  ovaj dan nije prošla od 1935. godine. Zahvalni smo Bogu, gradskim vlastima i narodnom poslaniku Miliji Miletiću koji vodi brigu o crkvi i svojim građanima, poručio je Varnava.

svrljiskarumenka
Igra se Svrljiška rumenka na centru

Litija je prošla Hadžićevom ulicom, pored železničke stanice, gradskog parka, ulicom Vase Albanca, a kolona je zaustavljena na centru Svrljiga gde je odigrana Svrljiška rumenka.

rumenka
Narodni poslanik sa gostima na proslavi gradske slave

Presecanju slavskog kolača, koji je za sledeću godinu od Milije Miletića preuzeo doktor svrljiškog Doma zdravlja Dejan Antić, prisustvovali su mnogobrojni gosti iz regiona, među kojima su bili načelnik Policijske uprave grada Niša Srđan Grekulović, koordinator regije Niš ”Telekom Srbije” Vili Hadžić, narodni poslanik i direktor kompanije ”Feman” Miodrag Nikolić, predstavnici Ruskog centra iz Niša, pevač narodne muzike Dragoslav Mihajlović Kanarinac, prof. dr Miško Živić iz Niša i mnogi drugi.

Dragi moji Svrljižani, drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju kako bi smo obeležili našu gradsku slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena. Nadam se da ćemo u narednim godinama nastaviti sa obeležavanjem gradske slave u zdravlju i veselju, rekao je Miletić čestitajući svim građanima današnji veliki praznik.

kolac
Slavski kolač

Inače, proslavi gradske slave prisustvovalo nekoliko stotina Svrljižana i meštana svrljiških sela.

GALERIJA

4 Responses

  1. Iz dana u dan, svetkovina za svetkovinom, proslava za proslavom. Šaljete lošu poruku, gospodo. Umesto da dovodite investitore i otvarate nove pogone, vi se veselite i hvatate u kolo.

    1. Poštovani DFilipovic,
      svetkovine su pored slavljenja nekoga ili nečega, veliki poslovni pokret u odredjenom mestu. Tako je bilo i za ovu svetkovinu u Svrljigu. Problem je u tome što poslanik Miletić nije u gradsku litiju uveo i sve kadrove svoje USS iz opštinskih odbora širom Srbije, kako bi ih edukovao kako treba napraviti svoju litiju u mestu gde žive i rade, ako to još nije učinjeno. Znači, dolazak gostiju na gradsku slavu ima svoje rezultate u vanpansionskoj potrošnji, gde su suveniri samo delić da to ilustruje. Ovde je poslanik Miletić investitor ali ga ovom prilikom pozivam da se sledeće godine na gradsku slavu pozovu pobratimi iz Slovenije i prijatelji iz Bugarske pa da zajedno osetimo blagodeti litije gradskim ulicama. Imaju oni u Sloveniji i Bugarskoj investitore pa dajte zajedno u veri Konstantinovoj i Jeleninoj – hrišćanskoj – da se dogovorimo o zajedničkom interesu. Živeo Svrljig!!!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Fudbalski klub “Svrljig” završio takmičenje na 6. mestu tabele Zona Centar

Srećna slava

Obeležen Spasovdan u manastiru Vaznesenje Gospodnje u selu Labukovo

Miletić čestitao Spasovdan

Srećna slava

DANAS JE SPASOVDAN I CRVENO SLOVO

Vreme

RHMZ upalio crveni alarm

Sport

Počinju pripreme za 67. Vidovdanski turnir u malom fudbalu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano