CRKVA SV. MARKO
Broj pregleda
[post-views]

Litija u Beloinju na Duhovski utorak

Povodom obeležavanja seoske slave i Duhovskog utorka u hramu Sv. Marko u Beloinju ranom zorom služena je Sveta liturgija i nošena litija.

Crkva-Beloinje

Prisustvom mnogobrojnih vernika – žitelja Beloinja i okolnih sela i opštinskog rukovodstva obeležena je seoska slava litijom i Svetom ligurgijom.

Okupljenim vernicima obratio se narodni poslanik Milija Miletić poželevši više zdravlja, sreće i berićeta, te da ova i naredne godine budu rodnije i blagorodnije na njivi i u kući.

Crkva-Beloinje

U crkvi Sv. Marko Svetu liturgiju služiili su sveštenici Strahinja Eraković i  Zoran Sudimac.

Proslava današnjeg dana nastavljena je uz pečeno jagnje, gulaš, belmuž i uživo muziku.

Duhovski utorak:

Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole (koji je u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica) pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga, pak, preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojseja dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama.

(Deo teksta preuzet sa sajta Praoslavni kalendar)

Podeli sa prijateljima
[SSB]

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

[SSB]
NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA