Search
Close this search box.
CRKVA SV. MARKO
Broj pregleda

Litija u Beloinju na Duhovski utorak

Podeli sa prijateljima:

Povodom obeležavanja seoske slave i Duhovskog utorka u hramu Sv. Marko u Beloinju ranom zorom služena je Sveta liturgija i nošena litija.

Crkva-Beloinje

Prisustvom mnogobrojnih vernika – žitelja Beloinja i okolnih sela i opštinskog rukovodstva obeležena je seoska slava litijom i Svetom ligurgijom.

Okupljenim vernicima obratio se narodni poslanik Milija Miletić poželevši više zdravlja, sreće i berićeta, te da ova i naredne godine budu rodnije i blagorodnije na njivi i u kući.

Crkva-Beloinje

U crkvi Sv. Marko Svetu liturgiju služiili su sveštenici Strahinja Eraković i  Zoran Sudimac.

Proslava današnjeg dana nastavljena je uz pečeno jagnje, gulaš, belmuž i uživo muziku.

Duhovski utorak:

Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole (koji je u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica) pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga, pak, preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojseja dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama.

(Deo teksta preuzet sa sajta Praoslavni kalendar)

Jedan komentar

  1. Predlažem da se stupi u kontakt sa svim hramovima posvećenim Sv. Marku, a prvenestveno protojereju – stavroforu Trajanu Kojiću, starešini hrama na beogradskom Tašmajdanskom parku, kako bi se pozvalo na bratsku pomoć u daljem uredjenju crkve u selu Beloinje. Pozovite vernike tih hramova što su posvećeni SV. Marku, da posete Svrljig i selo Beloinje, da se zajedno u Svetoj Liturgiji mole Gospodu Isusu Hristu, a posle za zajedničkom trpezom, osete umeća domaćina toga sela u pripremi pečenog svrljiškog jagnjeta, belmuža i drugih gastronomskih specijaliteta toga kraja. Živeo Svrljig!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

FK SVRLJIG: Postavljene nove kućice za rezervne igrače

Sportski dan

FK Svrljig spremno dočekuje Partizan, predsednik obišao završne radove

Lokalni izbori 2024

Dr Branimir Nestorović na predizbornoj tribini u Svrljigu

Lokalni izbori 2024

Ovo su kandidati za odbornike GG Pokret za spas Svrljiga

Sportske vesti

FK Svrljig osvojio nova tri boda

Lokalni izbori 2024

Saopštenje koalicijie ,,Aleksandar Vučić – Svrljig sutra”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano