SRBIJA - REALNO
Broj pregleda

Trećina penzionera živi sa 15.000 dinara

Ni najstariji građani Srbije nemaju isti standarad, razlike između najveće i najniže penzije veće su od deset puta.

621555 13 f

Šest penzionera u Srbiji mesečno prima između 110.000 i 120.000 dinara, što je i 12 puta iznad najniže penzije na koju je prinuđeno oko pola miliona najstarijih građana. Penzionerima sa najvišim primanjima na svakih mesec dana na račun leže i pet puta više novca nego onima koji inkasiraju prosek od 23.169 dinara. Najniža penzija iz redova zaposlenih je 13.288 dinara, a kod kategorije poljoprivrednika oko 10.000 dinara.

Procenjuje se da najveće penzije primaju pripadnici policije, i to penzioneri iz kategorije specijalaca, koji su pri obračunu birali po deset najboljih uzastopnih godina radnog staža. Najdebljim čekovima mogu da se pohvale i vojni obaveštajci, ali i nekadašnji radnici Uprave za krivične sankcije, bivši radnici saveznih ministarstava… Po proseku se visoko kotiraju i akademici.

U Srbiji je trenutno nešto više od 1,7 miliona penzionera. Najsiromašniji su novopazarski penzioneri sa prosečnim primanjima od 16.590 dinara. Sa 29.143 dinara, odnosno 27.787 mogu se pohvaliti Beograđani i Novosađani čiji prosek važi za najbolji u državi.

Izvor: Blic

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *