Svrljiške novine

VREMEPLOV
Broj pregleda

Kulturne prilike

Podeli sa prijateljima:

Daleke 1842. godine pominje se prva škola u svrljiškom kraju. Pored osnovne škole u Gurgusovcu (današnjem Knjaževcu) ”Srbske novine” za 1842. godinu u čitavom gurgusovačkom okrugu beleže još samo ”normalnu” školu u Niševcu (gde je bilo i sedište načelnika svrljiškog sreza). Prvi učitelj ove škole bio je  Trifun Borak.

Pirkovac

”Srbske novine” za 1852. godinu (broj 140 od 8. decembra), pored škole u Niševcu sa učiteljem Aćimom Jovanovićem, beleže i otvaranje škole u Crnoljevici sa učiteljem Filipom Nedeljkovićem. A već naredne godine otvorena je i državna škola kraj manastira Sv. Arhanđela u Popšici. Škola u Niševcu imala je 164. godine 45, u Crnoljevici 43, a u Popšici 50 đaka. U ovu poslednju dolazili su učenici iz 12 okolnih sela.

Pred srpsko-turski rat 1875. godine u svrljiškom kraju radilo je pet škola: Niševac, Crnoljevica, Popšica, Izvor i Manojlica. Turci su ih sve popalili. U Manojlici, Izvoru, i Crnoljevici škole su ponovo obnovljene 1878. godine, u Popšici 1883, Niševcu 1884, a zatim su otvorene nove u Dervenu (Svrljigu) 1884, Lalincu 1886, Grbavču 1898. godine.

Već 1960. godine u svrljiškoj opštini imalo je pet osmogodišnjih škola sa 4099 učenika od kojih je 1556 samo u višim razredima pohađalo nastavu. Preko mreže odvojenih odeljenja i četvororazrednih osnovnih škola u 36 sela obaveznim osmogodišnjim školovanjem bila su obuhvaćena sva odrasla deca u ovom kraju. Tada je u svim školama radilo čak 111 učitelja i nastavnika.

Ne računajući školske, zadružne i društvene, u svrljiškom kraju radilo je 22 narodne knjižnice i čitaonice od kojih su 18 bile seoske. Sa fondom od preko 10 000 knjiga one su predstavljale značajan činilac u obrazovanju i podizanju kulturnog nivoa najširih narodnih masa.

Iako sa daleko manjim brojem knjiga ove kulturne ustanove su vršile značajnu prosvetiteljsku i političku misiju i u periodu između dva poslednja rata. Knjiga je u to vreme još bila retka u mnogim selima, pa su napredni učitelji okupljali omladinu u čitalačkim grupama i preko njih širili nove ideje. Tu su ponikle i prve dramske, folklorne, horske i druge sekcije koje su u prvom redu negovale elemente narodne umetnosti i umnogome doprinele da se očuva kulturno blago ovoga kraja.

Međutim, tek posle oslobođenja gusta mreža kulturno-prosvetnih društava i grupa mobilisala je na stotine izvođača narodnih pesama i igara i doprinela da svrljiški folklor zapaze stručnjaci. Po bogatstvu motiva i izvornoj vrednosti ovaj kraj je pretstavljao pravo otkrovenje za mnoge folkloriste. O tome svedoči podatak da je izvođačka grupa iz sela Plužinem sastavljena od starijih ljudi svirača (gajdaša), igrača i pevača, učestvovala na saveznom takmičenju u Opatiji, gde je bila posebno zapažena i osovijla jednu od prvih nagrada.

 

(Odlomci iz knjige ”Svrljig i okolina)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Zdravlje na prvom mestu

Briga o zdravlju: Preventivni pregledi u Domu zdravlja Svrljig!

Sport

KK “Svrljig” u akciji: Duel sa “Academy” u Leskovcu

Pomoć Vojske Srbije

SVRLJIG: Stigla vojna vozila visoke prohodnosti za prevoz interventnih ekipa EPS-a

Politika

USS KONVENCIJA: Miletić uputio kritike zbog nedostatka struje u selima

Šestonedeljni

Danas počeo Božićni post

Politika

Predsednica Srpske stranke Zavetnici posetila Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Lepa vest

Vredne ruke dece iz PU ,,Poletarac” oslikale mural vredan pažnje

Srećno prvaci

MILETIĆ ČESTITAO UČENICIMA POLAZAK U ŠKOLU

Srećan početak nove školske godine

U svrljiškim selima nastavu pohađa 65 učenika, prvi razred upisalo 14

Radno u selima

Izgradnja toaleta u dvorištu seoske škole u Lalincu

CTKS I OPŠTINA

Opštinska smotra recitatora

Dobra vest

Usaglašene mere za borbu protiv nasilja u školama

Info za učenike

U svim školama u Srbiji od ponedeljka neposredna nastava

Najnovija vest

Tim za škole doneo odluku o nastavi sledeće nedelje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *