Search
Close this search box.
POLITIKA
Broj pregleda

Odgovor socijalista

Podeli sa prijateljima:

Doslovce vam prenosimo odgovor Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Svrljig na tekst ”Mitić: Uskoro dolazim na vlast i sve čistim”.
Backdrop1

На osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, Socijalistička partija Srbije u Svrljigu zahteva od glavnog i odgovornog urednika Svrljiških novina (jer tekst nije potpisao autor) da objavi,

O d g o v o r

na tekst objavljen u vašim elektronskim novinama – Svrljiške novine, dana 23. januara 2015.godine pod naslovom “Uskoro dolazim na vlast i sve čistim”, zbog neistinite, nepotpune i netačno prenete informacije sa zadnje sednice skupštine opštine Svrljig.
Vaš novinar nije napravio jasnu razliku izmedju prenetih činjenica, komentara, pretpostavki i nagadjanja. Da li je greh što je predsednik odborničkog kluba SPS pitao ” Gde su kamere ” kada se zna da su do ove skupštine sve sednice prenošene javno u interesu gradjana. Pitanje je zašto ovu sednicu nije snimala lokalna TV? Šta se to skrivalo od javnosti? Ironična konstantacija, za očiglednom željom Radovana Mitića da se fotografiše kako bi navodno nastavio sa diskusijom po dnevnom redu, ispunio mu je fotografišući ga šef odborničke grupe SNS. Želje je možda i bilo, ali opravdane jer jedine diskusije na dosadašnjim skupštinama bile su od strane odbornika SPS-JS-NS u kojima je prednjačio šef navedenog odborničkog kluba i opravdao svoju dnevnicu od 5.500 dinara. Gradjani bi trebalo da postave pitanje odbornicima vladajuće stranke, zašto ih plaćaju? Da podižu disciplinovano dva prsta bez ijedne progovorene reči. Da li su zato kao većina izglasali svoju „apanažu“ od 5.500 dinara po sednici? Što se tiče navodne „afere pečat“ koja je dobila svoj sudski epilog, gradjani bi trebali javno da zatraže od nadležnih opštinskih organa troškove navodne afere imajući u vidu da je Radovan Mitić oslobodjen optužbe i krivične odgovornosti. Postavlja se pitanje ko će gradjanima nadoknaditi novac za troškove sudskog procesa.
Novinar je dao svoj komentar konstantujući da je Mitić ostao poznat i po najvećoj plati u istoriji lokalne Skupštine ne naglasivši da je isplata bila u Zakonskim okvirima. Slična isplata jednom funkcioneru lokalne samouprave bila je i 2006.godine naravno, nezakonita a o kojoj je tada vaš medikum ćutao jer je član vaše porodice bio u partiji tadašnjeg funkcionera koji je za dlaku izbegao krivičnu odgovornost.
Ko radi taj i greši. Zato nije greh biti na vlasti i izgubiti, naravno i svojom greškom. Zato svako ima pravo da najavi šta bi promenio kad dodje na vlast. Žargon “počistiti” je pravo odbornika na svoju reč. Novinar svojim tekstom nebi trebao da utiče na mišljenje odbornika. Pogotovu, ne da ga napada za izgovorenu reč na Skupštini. Da li na taj način neko želi da ućutka i ono malo govora za Skupštinskom govornicom? Odbornik mora da zna zašta se izdvaja narodni novac od šest ipo miliona dinara za ovakvo informisanje i ima pravo kad dodje na vlast da “počisti” one koji taj novac ne zaslužuju.
Konstatacija šefa odborničkog kluba SPS-JS-NS da su sve nevladine organizacije kontrolisane od strane Vlade, je tačna i svrljiška SPS će uskoro izaći u javnost sa spiskom zvanim “šarenica” sa naznakom koje nevladine organizacije je finansirala lokalna samouprava, ko stoji iza tih nevladinih organizacija i koliki iznos novca su dobijale u predizbornoj kampanji i za zadnje dve godine…
I, na kraju nije tačna konstatacija da je Radovana Mitića smenio sa funkcije predsednika lokalnog SPS Raco Mentović jer su to bili redovni izbori u SPS Svrljig, što naravno nije bila tema navedene sednice Skupštine opštine. Da se autor bavio i politikom što opet nije bila tema sednice Skupštine je i njegov komentar slike koalicije SPS-JS-NS da su cele tri stranke jedva “nakrpile” četri odbornika. Ponosni smo na tu koaliciju i na saradnju navedene tri partije koje su po osvojenim glasovima ostvarile drugu poziciju u lokalnom parlamentu.
Napominjemo, da su promene sadržaja fotografija nedopustive jer nema saglasnosti autora. Korišćenje tudjih fotografija bez navodjenja izvora smatra se plagijatom i predstavlja jednu od težih povreda profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu. Prva slika Radovana Mitića je morala da bude naznačena kao arhivski snimak jer je sa prethodne sednice Skupštine. Slika koalicije SPS-JS-NS je objavljena bez saglasnost autora (SPS Svrljig) i neovlašćeno je preuzeta sa Fejzbuk stranice SPS Svrljig.
Poštovani uredniče, i nepotpisani autoru teksta, odbacite improvizacije vašiih tekstova i potrudite se da ubuduće obezbedite činjenice pre svega kada obaveštavate javnost o aktivnostima lokalne SPS. U suprotnom smatraćemo da je kod vas u pitanju finansijski interes koji koristite u izveštavanju o ovakvim temama naručenim od strane eventualnog nalogodavca ili je u pitanju neznanje, amaterizam i obmanjivanje javnosti.
Molimo da ispravite navedene netačnosti u vašem tekstu i naš odgovor u celosti objavite.

Svrljig, 22.2.2015.g.

Opštinski odbor SPS Svrljig
Predsednik,

Raco Mentović, s.r.

Jedan komentar

  1. Da li je to miris sukoba RTV Svrljig i Svrljiških novina?????. Možda grešim ali nije li mnogo gadno za takvu sredinu kao što je Svrljig da se ovim bave prozvani u gore naznačenom tekstu. Proleće je pred nama, posledice ove zime su još vidljive, pa bilo bi pametnije da se okupimo oko rešavanja tih problema, a ne da sipamo žuč jedni po drugima. Ajte ljudi, odrasli ste i nazivate se zrelim i odgovornim domaćinima, da se energija naroda uloži u bolji život, a ne u ovo što je sada tekuća priča. Živeo Svrljig!!!.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

Odlično!!!

Srednja škola u Svrljigu dobija novi smer, ovo je ODLIČNA VEST!

Odlično!

POTPISANO: 10 MILIONA STIŽU U SVRLJIG ZA IZGRADNJU NOVE ZGRADE

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano