Search
Close this search box.
SRBIJA
Broj pregleda

Smanjen budžet za poljoprivredu

Podeli sa prijateljima:

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da smanjenje budžeta za poljoprivrednike u 2015. godini neće uticati na 95 odsto korisnika subvencija u poljoprivredi, koji će i ove godine moći da koriste sva sredstva po osnovu mera agrarne politike.

poljoprivreda-njive2-s

Smanjenje u agrarnom budžetu je rezultat odluke da se racionalno troše sredstva budžeta, da se u ovoj godini subvenciniošu poljoprivredne površine do 20 hektara i da se ne daju subvencije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta – rekla je Bošković Bogosavljević.

Prema njenim rečima, za 95 odsto korisnika subvencija, odnosno za više od 310.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ništa se neće promeniti u odnosu na prošlu i prethodne godine, iako je budžet za poljoprivrednike smanjen za pet milijardi dinara.

Bogosavljević Bošković je rekla da je rad njenog ministarstva u prošloj godini obeležilo saniranje posledica poplava, navodeći da je uz pomoć donatora obezbeđena i isporučena pomoć u iznosu od 6,6 miliona evra za gazdinstva.
Dodala je i da je obezbeđeno dodatnih milion i po evra za pomoć poplavljenima u istočnom delu Srbije.

Podsetivši da je od 1. januara mleko na domaćem tržištu ima dozvoljen nivo aflatoksina do 0,05 mikrograma po kilogramu, ministarka je rekla da je to nivo koji važi u zemljama EU, ali i dodala da je i dosadašnji nivo aflatoksina u mleku bio zdravstveno bezbedan.

Zato, kako navodi, mleko sa većim nivoom aflatoksina neće biti sklonjeno sa polica u prodavnicama.

Govoreći o zaštiti životne sredine, ministarka je rekla da su nasleđeni mnogi problemi, ali da stanje nije ni izbliza tako teško kakvim se predstavlja. Ona je navela da su pripremljena dva projekta za zbrinjavanje opasnog otpada na dve lokacije – u Šapcu i Bariču i da se tako Srbija, posle mnogo godina, uhvatila u koštac s tim problemom.

Bogosavljević Bošković je kazala da će ove godine početi i prva faza sanacije jalovišta rudnika u Zajači.

(Blic)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Upis dece

Upis u predškolsku ustanovu “Poletarac” 2024/2025

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano