IZVEŠTAJ REVIZORA
Broj pregleda

Svaki peti dinar lokalnih samouprava nepravilno potrošen

RevizorDržavna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas da je ove godine izvršila reviziju 27 lokalnih samouprava i utvrdila da je od ukupno 22 milijarde dinara namenjenih njihovim budžetima, svaki peti dinar nepravilno potrošen.

U svim kontrolama utvrdili smo da je došlo do povećanja kojeficijenta osnovice za isplatu zaposlenih i povećanje broja zaposlenih –  kazao je novinarima u pauzi skupa o upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou predsednik DRI Radoslav Sretenović.

Vrhovni revizor DRI Duško Pejović kazao je da su lokalne samouprave nepravilno potrošile oko pet milijardi i 80 miliona dinara, a da se nepravilnosti, mereno u procentima, kreću od 7,5 do 44 odsto.

Najmanji procenat nepravilnosti imao je Paraćin 7,44 odsto, a najveći Žitoradje 44 odsto. To znači da su Žitoradje i Merošina, skoro svaki drugi dinar nepravilno potrošili –  kazao je Pejović.

Prema njegovim rečima, opštine su grešile kod upravljanja novčanim
sredstvima, upravljanju imovinom i nepoštovanju zakona.

Predstavnici DRI su naveli da je utvrdjeno nepoštovanje zakonskih načela kod Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o lokalnim samoupravama i Zakona o javnim nabavkama.

Nepravilnosti su, prema njegovim rečima, utvrđene i kod popisa imovine, a pojedine lokalne vlasti i “ne znaju šta imaju od imovine”.

(Blic)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *