SRBIJA
Broj pregleda

Rakija iz kazana legalna samo uz akcize

Fizičko lice kao proizvođač može da prodaje sopstvenu rakiju legalno samo rinfuzno ovlašćenom trgovcu, ali ne i kao gotov proizvod, stav je Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda.

eko-rakija

Na današnjem sastanku Grupacije, povodom novog Zakona o jakim alkoholnim pićima koji je u pripremi, predloženo je da u ovaj akt uđe obaveza da ukoliko fizičko lice želi da flašira rakiju za finalnog potrošača mora da se registruje kao preduzetnik i da plaća akcizu.

Grupacija proizvođača rakije ima dva člana u radnoj grupi za izradu ovog zakona, čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini 2015. godine, sa zadatkom da se uvede red na sada haotično i neuređeno tržište jakih alkoholnih pića domaće proizvodnje.

Predsednik Grupacije Ivan Urošević rekao je da predloženi zakon liberalizuje uslove na tržištu, ali i uređuje ovu oblast.

Procenjuje se da se proizvodnjom rakije u Srbiji bavi preko 30.000 proizvodjača, od kojih je čak dve trećine neregistrovano, što znači da posluje u sivoj zoni.

Članovi Grupacije upozorili su na potrebu da se i u zakonu i na terenu maksimalno pojača kontrola neregistrovanih proizvođača rakije, ali i ugostiteljskih objekata koji je prodaju, u interesu legalnih proizvođača koji plaćaju porez, ali i budžeta Republike Srbije, saopštila je Privredna komora Beograda.

(Blic)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

2 Komentara

  • Tako i treba. Da se sprece sve potencijalne zozovace, i uvesti sve rakije u legalni tok.

  • Poštovani g-dine Tehnolog pridružujem se vašem stavu da tako treba, jer smo imali mnoštvo trovanja rakijama kućne proizvodnje. Ukoliko je tačan broj od 30.000 lica koja se bave kućnom produkcijom rakije u Srbiji, onda to treba vrlo brzo urediti i kontrolisati jer je to oblast koja može da zaposli odredjen broj trenutno nezaposlenih lica, a može da se uključi u obogaćivanje turističke ponude na lokalnom nivou. Eto i o tome treba da razmatra Udruženje voćara Svrljiga, kada se usaglašava saradnja sa opštinskom upravom Svrljiga, jer iz njihovog voća treba da nastane rakija sa geografskim poreklom, koju mogu da popiju gosti na Belmužijadi i Janijadi, odnosno posle završetka Vidovdanskog fudbalskog turnira i drugih dugogodišnjih manifestacija u Svrljigu i ostalim mestima na teritoriji ove opštine. Živeo Svrljig!!!!.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *