Search
Close this search box.
PROMOCIJA
Broj pregleda

Svrljižani na ”Kupusijadi” u Futogu

Podeli sa prijateljima:

U Futogu, mestu nadomak Novog Sada čuvenom po vrsnim proizvođačima kupusa, održana je dobro poznata manifestacija ”Kupusijada”. Na petnaestoj ”Kupusijadi”, po prvi put ove godine učestvovali su i predstavnici opštine Svrljig.

Futog

Petnaestu godinu za redom, Futožani se okupljaju i promovišu svoj najpoznatiji specijalitet – kupus, a po prvi put na ovoj manifestaciji svoj specijalitet – Svrljiški belmuž predstavili su i Svrljižani. Pored degustacije svrljiškog belmuža i mlečnih prioizvoda svi posetioci štanda opštine Svrljig imali su prilike da probaju nadaleko čuveno svrljiško jagnje.

Izjava za medije - Jelena Trifunović
Izjava za medije – Jelena Trifunović
Degustacija svrljiškog afrodizijaka
Degustacija svrljiškog afrodizijaka

Pored specijaliteta iz svrljiškog kraja svi posetioci su mogli da razgledaju rukotvorine svrljiških domaćica, promotivne kataloge i turističke ponude svrljiške opštine, narodnu nošnju svrljiškog kraja i dr.

Kupusijada je tradicionalna i svake godine se domaćini takmiče u pripremanju jela od kupusa i izbor najteže glavice kupusa. Manifestacija ima za cilj promociju futoškog brenda kupusa, kao najznačajnijeg poljoprivrednog proizvoda Futoga.

Na takmičenju koje je održano za vikend glavica koja je odnela pobedu bila je teška 7.5 kilograma.

4 Komentara

  1. Pohvala predsednici opstine Jeleni Trifunović jer je vodila i prestavljala svrljizane u N.Sadu na kupusijadu pohvala od SNS-Okruglica

  2. Pohvala opštinskoj upravi na opredeljenju da se organizovano nastupi na Kupusijadi u Futogu. Kao što su tamo bili i prezentovali proizvode i ponudu Svrljiga, a pre svega belmuž i svrljiško jagnje, treba dobro proceniti gde se i na kojim manifestacijama u Srbiji treba pojaviti delegacija Svrljiga. Kalendar manifestacija je velik ali treba dobro odabrati mesta gde se okuplja mnoštovo posetilaca jer je značajan brend koji se tu nalazi u centru zbivanja. Futog, odnosno Novi Sad je veliko tržište za belmuž i svrljiško jagnje, pa posle ovoga nastupa sledi dalji prodor na to urbano tržište, a to se nalazi i u ciljevima projekta u vezi sa ZZ Svrljižanka, koji vodi Marko Mladenović. Ostaje da se vidi kako će on, ali i predsednica Jelena odrediti sredine gde će se promovisati belmuž i svrljško jagnje, odnosno gde će se oni boriti za plasman proizvodnje sa teritorije opštine Svrljig. Živeo Svrljig!!!!.

  3. Lepa manifestacija kupusijada,svaka im cast na gostoprimstvu i organizaciji,znaju ljudi da to organizuju.
    Kupus moze da se podgreva i sto duze stoji sve je ukusniji tako da mogu da ga izvoze i pakuju za evropsko trziste.Mi nas belmuz mozemo da podgrejavamo ali to nije to ,cim se ohladi dobijate stegnutu masu koju mozte samo da bacite.Nas belmiz je nasim starima drzao sitost jer je visokokalorican da bi mogli po ceo dan radeci na poljoprivredi da izdrze a bilo ih je u zajednici puno.
    Mi cemo nas belmuz da izvozimo u evropu ,pakovacemo ga u camcice a kako se ne bi ohladio slacemo ga DRONOVIMA.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano