Svrljiške novine

GLASAJTE ZA SRBIJU
Broj pregleda

Gajde na poštanskoj markici Srbije

Podeli sa prijateljima:

Sajt ”PostEurop” predstavio je poštanske markice evropskih zemalja za 2014. godinu i pokrenuo glasanje za najlepšu. Na poštanskoj markici Srbije nalazi se izvorni instrument gajde, koje su na neki način zaštitni znak i opštine Svrljig.

Svrljiske-gajde

Na sajtu su okačene markice svih zemalja, među kojima je i srpska na kojoj su naslikane gajde.

Ovom prilikom pozivamo vas da date doprinos i glasate za najlepšu poštansku markicu, za poštansku markicu Republike Srbije.

Sajt za glasanje je: http://posteurop.org/StampContest

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Pomoć Vojske Srbije

SVRLJIG: Stigla vojna vozila visoke prohodnosti za prevoz interventnih ekipa EPS-a

Politika

USS KONVENCIJA: Miletić uputio kritike zbog nedostatka struje u selima

Šestonedeljni

Danas počeo Božićni post

Politika

Predsednica Srpske stranke Zavetnici posetila Svrljig

Dan drugi!

Veliki broj svrljiških sela i dalje bez struje!

Politika

Vladimir Đukanović u poseti Svrljigu (VIDEO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

I Miholjski susreti

16. Sabor gajdaša balkanskih zemalja – 3. avgusta u Svrljigu

Glas naroda u Skupštini Srbije

MILETIĆ: Gasifikacija je veoma bitna, predlažem subvencionisane cene priključka na gasovod!

Realno - potrebno je!

MILETIĆ: Promeniti zakon koji sankcioniše odlazak u penziju pre 65 godina

Beograd

MILETIĆ SE SASTAO SA DELEGACIJOM IZ SLOVENIJE: Dođite na jugoistok Srbije i Staru planinu! (FOTO)

Saradnja

Miletić i Dačić razgovarali sa delegacijom Grupe prijateljstva iz Slovenije

Novi užas u Srbiji

U pucnjavi kod Mladenovca ubijeno 8, a ranjeno 13 osoba!

...

Trodnevna žalost u Srbiji! OTAKZUJU SE MANIFESTACIJE U OKVIRU DANA OPŠTINE

Vlada Srbije

Za program podsticanja regionalnog rasta 325.100.000 dinara

7 Responses

  1. Evo izazova za sve stanovnike Svrljiga što koriste IT tehnologiju da pokrenu društvenu akciju na njima dragim mrežama i izbore se za najlepšu poštansku markicu – onu sa gajdama, iz Republike Srbije. Kada smo već kod gajdi, eto moram da primetim da su bili veliki intervjui sa fudbalerom iz ovog kraja što igra u Belorusiji, ali novinari ovih novina nisu uradili intervjue sa inostranim gajdašima, što su gostovali na poslednjoj Belmužijadi. Ispada kao da će taj fudbaler da donese sve ljubitelje fudbala u Svrljig, sa svojim timom kad gostuje. Dajte vi profesionalni novinari malo doprinosa internacionalizaciji Sabora gajdaša, ali i podsticaj mladim gajdašima u Srbiji da će i oni jednog dana dobiti svoje mesto u ovim novinama.

    1. Poštovani Leandro, uzmite pa ukucajte gajde na bilo koji veliki pretraživač, a ja preporučujem Google, pa ćete svašta naći o tom instrumentu. Čitajte o gajdama, ali i glasajte za našu poštansku marku, to je pravi put u bolje sutra. Što se tiče Škotske, predlažem da sadašnje rukovodstvo opštine Svrljig, sa predsednicom Jelenom na čelu, održi hitno sednicu i donese odluku da se sledeće godine na jubilarnoj Belmužijadi, tj na Saboru gajdaša, moraju pojaviti čuveni Škotski gajdaši, Nek košta šta košta, ali da se prvog dana 10. Belmužijade ori melodija sa tih gajdi. To bi bio i uvod u bratimljenje jednog škotskog mesta sa Svrljigom.

  2. Gajde, duvački narodni instrument s mešinom, poznat kod mnogih evropskih i vanevropskih naroda, potiču iz Azije, a preteče su mu instrumenti s mešinom koji su se upotrebljavali u starom Rimu. Rimski su ih vojnici proširili po čitavom rimskom carstvu. Najstariji oblik gajdi s trubnjem nacrtan je u Gorleston-psaltira 1306, a doprle su i na dvor, gde su gajdaši imali svoj status među dvorskim muzičarima . У Bavarskoj se dvorski gajdaši spominju oko 1480. Gajde su nekada bile uobičajen instrument širom Evrope. Danas se, na žalost, sreću sve ređe. U Srba i ostalih južnih Slovena gajde se sviraju i danas mahom u selima. U srpskim krajevima gajde se prvi put pominju u 16. веку
    U istočnoj Srbiji u upotrebi su svrljiške gajde, koje su u nekim zapisima nazvane i erske gajde kako bi se dobilo šire regionalno označavanje ovog instrumenta.

    1. Poštovana Jelena, hvala za svako slovo otkucano u ovom komentaru. Dobro bi bilo da se ova tradicija sviranja gajdi na teritoriji opštine Svrljig podrži sa što više varijacija na temu gajdi, pa pozivam sve dobronamerne da daju svoje ideje kako da sačuvamo ovo što sada imamo i obogatimo manifestacijama koje bi za cilj imale okupljanje i sviranje gajdaša sa svih meridijana, gde god da postoje kao negovanje tradicije toga naroda. Muzika je melem za dušu, a na nama je da očuvamo veze medju onima koji nju stvaraju na ovom divnom instrumentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *