Search
Close this search box.
OKRUGLI STO U BEOGRADU
Broj pregleda

Gajde pod zaštitom UNESCO-a?

Podeli sa prijateljima:

U organizaciji Muzikološkog instituta SANU i Srpskog etnomuzikološkog društva protekle nedelje u Beogradu organizovan je okrugli sto na temu zaštite elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa – ”Sviranje na gajdama u Srbiji”.

SABOR

Osnovni cilj ovog skupa bio je razmatranje mogućnosti nominacije sviranja na gajdama u Srbiji za upis na urgentnu listu UNESC-a.

Pored stručnjaka iz oblasti etnomuzikologije, predstavnika Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzikološkog instituta SANU, Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije i predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, na ovom skupu aktivno učešće uzeli su i predstavnici Centra za turizam, kulturu i sport.

Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije ”Sviranje na gajdama” upisano je 2012. godine u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, a jedan od predlagača bio je Kulturni centar Svrljig, odnosno Centar za turizam, kulturu i sport.

(kcsvrljig.rs)

2 Komentara

  1. gavrilovicu… prozbori li ti neku medju ovim silnim akademicima ?
    mogao si, recimo, da im kazes da sto za kojim sedite i nije bas okrugao…

  2. Nadam se da su na formalan ali još više neformalan način predstavnici Centra za turizam, kulturu i sport pozvali sve učesnike ovog skupa da se uključe na Sabor gajdaša, odnosno ovogodišnju “Belmužijadu”. Nejasno je da li je predstavnik Centra predložio da se isti skup održi i pred Sabor gajdaša, u samom Svrligu tako da ovi eksperti za gajde daju doprinos tom Saboru svojim znanjem ali i prisutnošću. Smatram da je potrebno od ovolikog skupa u Beogradu napraviti još veći u Svrljigu, sledeće godine kada se zaokružuje decenija “Belmužijade” i time daje dovoljno prostora istraživačima da dodju do saznanja koliko je takva manifestacija dala doprinosa da se očuvaju gajde kao osnova kulture u ovom delu Republike Srbije, ali i šire gledano – mislim na sve balkanske zemlje.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano