Search
Close this search box.
USPEH
Broj pregleda

Svrljižanke osvojile prvo mesto na manifestaciji ”Vredne ruke”

Podeli sa prijateljima:

Osvojeno prvo mesto u kategoriji starih zanata i domaće radinosti na manifestaciji “Vredne ruke“ bio je povod današnjeg susreta predsednika opštine Svrljig Jelene Trifunović i predstavnika Aktiva žena – Udruženja penzionera Svrljig, Sevdije Ivković.

DSC_0016

Naime, povodom Dana opštine Aleksinac, po ustaljenoj tradiciji, u ovom mestu održava se smotra kulturnog stvaralaštva pod nazivom “Vredne ruke“, na kojoj su članice Udruženja penzionera Svrljiga – Aktiv žena osvojile prvo mesto u kategoriji “stari zanati i domaća radinost“.

U ime opštine Svrljig čestitam vam na uspehu koji ste postigli u Aleksincu i zahvaljujem što u najboljem svetlu predstavljate i promovišete našu opštinu širom zemlje, poručila je predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović.

Svrljižanke su ove godine na svom štandu izložile ručno izrađene košulje, kecelje, vežene čarape, jeleke i peškire.

Untitled

Sekcija za domaću radinost ovog Udruženja učestvovala je i prošle godine na manifestaciji “Vredne ruke“ i tada osvojila drugo mesto, istakla je Sevdija Ivković.

Manifestacija je održana 5. juna 2014. godine.

4 Komentara

  1. Ovo je prava stvar za promociju Svrljiga. Medjutim, ja bih predložio da se u samom Svrljigu, pokrene inicijativa da se sve članice ovog Aktiva uključe u pripremu manifestacije Festival bakinih kolača. To je inicijativa da se spajanjem životnog iskustva naših baka sa mladošću žena njihovih unuka, pa i praunuka, dodje do prenošenja veština u izradi kolača koji imaju svoje trajanje na ovim prostorima od pre Prvog svetskog rata. Pitam Vas koji ovo čitate koliko možete takvih kolača da nabrojite. Eto vidite da to nije tako lako. A kada bi to sve napravili da bude takmičarskog karaktera, eto velike fešte u Svrljigu. Ovo može biti upit i samoj gdji Jeleni Trifunović, kao ženi, ali u smislu podrške mladim ženama da dobiju veštine kojim bi se otisnule u preduzetništvo.

  2. Poštovani Slobodane, pročitao sam sve što se nalazi u pomenutom članku. Ja svojim razmišljanjem idem dalje od ove sadašnje situacije, jer pomoć pristiže sa svih strana, ali treba misliti kako da stiže i posle iscrpljivanja postojećih izvorišta pomoći. Pokrećem inicijativu da opština Svrljig sagleda svoje resrurse, kako ljudske tako i materijalne i pomogne u pripremi projekta Festival bakinih kolača. Spojmo gospodje sa gornje fotografije sa predstavnicima Kancelarije za mlade i svim drugim zainteresovanim stranama u Svrljigu. Dajte ženama podršku i videće se vrlo brzo kako se stvaraju bakini kolači, pa njihovom kupovinom se ostvaruje novac za pomoć postradalima ali su i mladi na dobiti jer su stekli znanja i veštine koje grade put do održivog posla.

  3. Četiri medalje za svrljiške torte
    Tradicionalno je održana osma po redu Internacionalna „Tortijada“ u Jagodini. Među 48 učesnika iz cele Srbije u konkurenciji od 150 torti, Svrljižanke osvojile 4 nagrade.

    Udruženje građana „Slatki osmeh“ još jednom je bio domaćin ove manifestacije, a Svrljižanke su među najboljim i najnagrađenijima učesnicima.

    Među prvih deset torti na četvrtom mestu, po oceni žirija, je torta Videnović Aleksandre iz Svrljiga. U kategoriji dečijih torti Mihajlović Sanela i Videnović Tatjana osvojile su drugo i treće mesto.

    Tim povodom predsednik opštine Milija Miletić ugostio je učesnice ove tradicionalne manifestacije.

    Drago mi je da su Svrljižani još jednom među najboljima. Predlažem da ova ekipa uzme učešće i na drugim sličnim manifestacijama i da za početak Svrljig predstave na beogradskoj Tortijadi, rekao je Miletić čestitajući učesnicama.
    ČITAJTE OVO KAO OSNOVU TIMA PREDSEDNICE JELENE ZA SLATKI DEO BELMUŽIJADE. OVE TRI ŽENE SU MAJSTORICE I TREBA IM DATI DOVOLJNO PROSTORA DA SA PRVOM U OPŠTINI NAPRAVE SLATKU FEŠTU, POSLE BELMUŽA I SVRLJIŠKOG JAGNJETA.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano