Search
Close this search box.
PRAVOSLAVLJE
Broj pregleda

Obeležen Spasovdan u Labukovu

Podeli sa prijateljima:

Više stotina pravoslavnih vernika prisustvovalo je Spasovdanskoj liturgiji i litiji u svrljiškom selu Labukovo, na mestu kod crkve Spasovdan. Liturgiji su prisustvovali i predsednik opštine Svrljig Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić.

LABUKOVO

Omaleno svrljiško selo Labukovo, okruženo planinama i brdima, liturgijom i litijom, 29. maja obeležilo je svoju slavu – Spasovdan.

Litiju je predvodio Starešina Jeromonah Varnava  Nikolić, i ona je krenula iz manastira Sv. Arhangel Gavrilo, iz Pirkovca. U nošenju litija učestvovalo je više stotina vernika iz cele Srbije, najviše iz Niša, Beograda i Vojvodine.

Po dolasku na Sveto mesto, u dubokoj šumi, kod izvora lekovite vode, ”vode za oči” kako se govori, vernici su imali prilike da prisustvuju molitvi i sečenju kolača.

Labukovo-Svrljig

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili, kako je u narodu uobičajeno Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu i spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova, odnosno Svete Trojice.

Miletic-i-otac-Varnava

”Vera nas održava i daje unutrašnji mir”, poruka je sa ovog slavskog skupa koji je održan u selu Labukovo.

CRKVA-SPASOVDAN

Za razliku od prošlih godina, na ovom mestu, sem crkvišta, sada se nalazi izgrađena crkva sa konakom. Mnogi kažu da je ovo još jedan pravi turistički potencijal ove male opštine.

3 Komentara

  1. Ja sam rodjen 26.maja 1948g. u Labukovu.
    Iste godine preselio sam se u Sokobanju odnosno su me odneli kao bebu posto mi je otac, poznatiji kao * BUDA LABUKOVAC*, vec od 1946g. radio u istoj opstini. Posle zavrsenog razreda u osnovnoj skoli ja sam ceo skolski raspust od juna do avgusta provodio kod mog dede na pojati koja se nalazila oko 2OO metara od ovog svetog mesta.Dedina pojata je bila jedna od najlepsih u svljiskom kraju, jer je nekoliko puta njena slika bila u tadasnjim novinama.Cuvajuci ovce sa dedom cesto smo odlazili na ovom svetom mestu i deda mi je govorio da je ta voda mnogo lekovita i da samo mesto je sveto tako da leci mnoge bolesti. Dobro se secam da je to bilo dosta zaraslo i da je bilo tesko onom ko ne poznaje taj deo da ga pronadje odnosno da ga vidi osim drugih cobana ,koje sam ja sve poznavao. Dobro se secam da je tu postojao jedan krst, izvor te lekovite vode i neke razvaline za koje mi je deda govorio da poticu jos iz *Rimskog perioda*. Svakog puta kada sam odlazio preko leta obilazio sam za mene to sveto mesto za koje je malo ljudi znalo. Na kraju bih zeleo svima Vama da se zahvalim za sve sto ste ucinili za moje puno zadovoljstvo da se ovo mesto obnovi i da posluzi za dobrobit nasim pokoljenima, jedino mi zao sto i ja nisam bio deo Vaseg tima.Veliki pozdrav od Branislava Todorovica iz Beograda, posebno Staresini Jeromonahu Varnavi Nikolicu , G-dinu Miletic Miliji i G-dji Trifunovic Jeleni.

  2. Cela klisura Bele Reke od Miljkovca do Labukova i dalje po Devici je bogata Arheološkim nalazima pre svega Sakralnog karaktera kao i ostataka Rimskih i Srpskih utvrđenja.
    Nažalost u proteklim decenijama ono što nije odnelo vreme našlo se na udaru Tragača za Zlatom koji ruše sve pred sobom. Mnogo je materijalnih artefekata, koji potvrđuju Srpski Identitet oblasti Srvlig, zauvek nestalo. Ne slučajno. Zato hvala Ocu Varnavi što se pojavio u najkritičnijem trenutku da zaustavi ovo rastakanje Srpskog Nacionalnog bića pa čak i da počne sa obnovom. To treba podržati od strane svih Svrližana kao i Opštine Svrliške.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano