Search
Close this search box.
VIŠE IZLAGAČA NEGO PROTEKLIH GODINA
Broj pregleda

Održana XVIII izložba ovaca i sira

Podeli sa prijateljima:

U četvrtak, 8. maja, na sportskom centru “Pastirište“ u Svrljigu održana je XVIII izložba ovaca i sira.

Izlozba

Na ovogodišnjoj izložbi čiji je cilj očuvanje poznate rase svrljiške pramenke učestvovalo 25 izlagača, a izloženo je oko 200 grla stoke, što je više u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 19 izlagača i 150 grla.

Opština Svrljig svom snagom nastoji da sačuva tradiciju, svrljiške ovce na pašnjacima i vredne poljoprivrednike ovog kraja. Povodom toga svake godine na “Pastirištu“ se organizuje Izložba ovaca i sira na kojoj izlagači mogu da razmene iskustva, ostvare nova poznanstva i unaprede, te uvećaju svoja stada.

Za apsolutnog šampiona izložbe proglašen je ovan odgajivača Jovanović Hranislava iz Plužine.

U kategoriji ovaca izloženo je 9 kolekcija sa po pet grla, 13 kolekcija u kategoriji dviski, 12 u kategoriji prvojagnjenica kao i 15 grla ovnova, a u revijalnom delu izložbe učestvovalo je i nekoliko odgajivača koza.
Nagrade za mlečnost i prvojagnjenica dobila su grla stočara Savić Biljane, Milojević Životija i Mladenović Vilotija. Nagrade u kategoriji dviski pripale su odgajivačima Asrić Momčilu, Nikodijević Mališi i Despotović Hranislavu. Nagrade u kategoriji ovnova uručene su odgajivačima Stankvoić Cvetku, Milenković Dejanu i Milojević Životiji.

Pobednici

Za kvalitet ovčijeg sira nagrađeni su Ivković Hristivoje, Milojević Životije i Nikodijević Mališa.
Ocenjivačka komisija radila je u sastavu: Frida Bauman, Nevena Maksimović, Andrija Gunjajević, Miroslav Žujović i Jelica Petrović.

Zanimljivo je spomenuti da će prošlogodišnji pobednici Jovanović Hranislav i Stanković Cvetko predstavljati opštinu Svrljig na Međunarodnoj izložbi ovaca koja se održava u Novom Sadu od 20. do 26. maja.

Jedan od najzaslužnijih za opstanak, proširenje i unapređenje Izložbe je bivši predsednik opštine, danas narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, Milija Miletić.

Narodni poslanik - Milija Miletic

Miletić kaže da opština Svrljig sada ima veću mogućnost i prohodnost ka svim ministarstvima u Srbiji, prvenstveno jer je on narodni poslanik u Skupštini Srbije – predstavnik Svrljiga i poljoprivrednika.

Kao poslanik zalagaću se za ravnomerni razvoj poljoprivrede, za bolji život ljudi na selu i bolji položaj poljoprivrednika, rekao je Miletić.

On je dodao da 9. maja zaseda skupštinski Odbor za poljoprivredu, čiji je on član, i da će na tom skupu ali i svakom narednom dati doprinos u radu i promovisati poljoprivredu Svrljiga i ovog dela Srbije.

Zalagaću se da što veća sredstva za razvoj poljoprivrede i privrede dođu u Svrljig, istakao je Miletić.

Pokrovitelj izložbe je Opština Svrljig, a organizatori su Fond za razvoj poljoprivrede opštine i Agrar servis tim iz Niša

3 Responses

  1. Свака част, сврљишка праменка је најбоља и најаутохтонија овца у нашој земљи! Идуће године ћу посетити изложбу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

Aleksandar Mentović ostaje na čelu FK Svrljig

Dobra vest

Roditeljima za prvo dete 500.000, za drugo 600.000 dinara!

Radni pondeljeka

Krenulo obeležavanje saobraćajnica

Sećanja

Obeležen 7. jul – Dan ustanka protiv nacističke Nemačke

Sećanje

Obeležena godišnjica smrti prof. dr Sretena Petrovića

Radno

Uređenje zelene površine pored puta ka Staroj planini

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano