VIŠE IZLAGAČA NEGO PROTEKLIH GODINA
Broj pregleda

Održana XVIII izložba ovaca i sira

U četvrtak, 8. maja, na sportskom centru “Pastirište“ u Svrljigu održana je XVIII izložba ovaca i sira.

Izlozba

Na ovogodišnjoj izložbi čiji je cilj očuvanje poznate rase svrljiške pramenke učestvovalo 25 izlagača, a izloženo je oko 200 grla stoke, što je više u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 19 izlagača i 150 grla.

Opština Svrljig svom snagom nastoji da sačuva tradiciju, svrljiške ovce na pašnjacima i vredne poljoprivrednike ovog kraja. Povodom toga svake godine na “Pastirištu“ se organizuje Izložba ovaca i sira na kojoj izlagači mogu da razmene iskustva, ostvare nova poznanstva i unaprede, te uvećaju svoja stada.

Za apsolutnog šampiona izložbe proglašen je ovan odgajivača Jovanović Hranislava iz Plužine.

U kategoriji ovaca izloženo je 9 kolekcija sa po pet grla, 13 kolekcija u kategoriji dviski, 12 u kategoriji prvojagnjenica kao i 15 grla ovnova, a u revijalnom delu izložbe učestvovalo je i nekoliko odgajivača koza.
Nagrade za mlečnost i prvojagnjenica dobila su grla stočara Savić Biljane, Milojević Životija i Mladenović Vilotija. Nagrade u kategoriji dviski pripale su odgajivačima Asrić Momčilu, Nikodijević Mališi i Despotović Hranislavu. Nagrade u kategoriji ovnova uručene su odgajivačima Stankvoić Cvetku, Milenković Dejanu i Milojević Životiji.

Pobednici

Za kvalitet ovčijeg sira nagrađeni su Ivković Hristivoje, Milojević Životije i Nikodijević Mališa.
Ocenjivačka komisija radila je u sastavu: Frida Bauman, Nevena Maksimović, Andrija Gunjajević, Miroslav Žujović i Jelica Petrović.

Zanimljivo je spomenuti da će prošlogodišnji pobednici Jovanović Hranislav i Stanković Cvetko predstavljati opštinu Svrljig na Međunarodnoj izložbi ovaca koja se održava u Novom Sadu od 20. do 26. maja.

Jedan od najzaslužnijih za opstanak, proširenje i unapređenje Izložbe je bivši predsednik opštine, danas narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, Milija Miletić.

Narodni poslanik - Milija Miletic

Miletić kaže da opština Svrljig sada ima veću mogućnost i prohodnost ka svim ministarstvima u Srbiji, prvenstveno jer je on narodni poslanik u Skupštini Srbije – predstavnik Svrljiga i poljoprivrednika.

Kao poslanik zalagaću se za ravnomerni razvoj poljoprivrede, za bolji život ljudi na selu i bolji položaj poljoprivrednika, rekao je Miletić.

On je dodao da 9. maja zaseda skupštinski Odbor za poljoprivredu, čiji je on član, i da će na tom skupu ali i svakom narednom dati doprinos u radu i promovisati poljoprivredu Svrljiga i ovog dela Srbije.

Zalagaću se da što veća sredstva za razvoj poljoprivrede i privrede dođu u Svrljig, istakao je Miletić.

Pokrovitelj izložbe je Opština Svrljig, a organizatori su Fond za razvoj poljoprivrede opštine i Agrar servis tim iz Niša

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

3 Komentara

  • samo poljoprivreda da bude…a sto mladi nemaju posao to nije bitno…vazno da ti tvoje glasace zadovoljis!!! cumelo!

  • Ovca koja mnogo bleji malo mleka daje, to svi dobro znate….

  • Свака част, сврљишка праменка је најбоља и најаутохтонија овца у нашој земљи! Идуће године ћу посетити изложбу.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *