Svrljiške novine

PRVI MAJ
Broj pregleda

Danas je međunarodni praznik rada

Praznik rada 1. maj je ustanovljen u znak sećanja na 40.000 radnika Čikaga koju su 1886. godine stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada. Danas slavi se u celom svetu.

Prvi-Maj

Širom sveta obeležava se Međunarodni praznik rada u znak sećanja na oko 40.000 radnika Čikaga koji su 1886. godine stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada.

Međunarodni praznik rada, 1.maj je ustanovljen u znak sećanja na taj dan 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine.

Kao odgovor tim zahtevima usledila je represija, i u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale, odlučio je da se od 1890. godine 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

Prvi maj u Srbiji prvi put je obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

U Svrljig, kao i u ostalim mestima u Srbiji ovaj praznik se obeležava odlaskom u planinu ili poljanu gde se u toku celog dana roštilja, druži, zabavlja. Veći broj mlađih Svrljižana ovaj praznik počne da slavi i dan ranije.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *