Search
Close this search box.
ITALIJANI POSETILI SVRLJIG
Broj pregleda

Krenula realizacija projekta ”Svrljižanka”

Podeli sa prijateljima:

U okviru Programa „Exchange 4” juče je u sali SO Svrljig organizovan radni sastanak partnera na projektu ”Svrljižanka”, predstavnika opštine Svrljig i zadrugara i dve italijanske opštine, Kolokorvino i Bertorino.  

Svrljizanka-projekat

Opšti cilj projekta „Svrljižanka” jeste podrška daljem razvoju novoformirane zemljoradničke zadruge i poljoprivrede u Opštini Svrljig. Uvećanje broja članova zadruge, brendiranje tradicionalnih svrljiških poljoprivrednih proizvoda i njihova organizovana promocija ka velikim gradovima u regionu, uz podršku partnera, neki su od ciljeva kojima ovaj projekat želi da doprinese.

Svrljizanka

Osim toga, projekat se bavi unapređenjem i uspostavljanjem dugoročne saradnje i podrške lokalnih vlasti daljem razvoju poljoprivrede i zadrugarstva u Svrljigu.

Svrljig je pretežno orijentisan ka razvoju poljoprivrede i može se reći da je to jedan od osnovnih prioriteta naše opštine. Kroz Program „Exchange 4” koji finansira projekat ”Svrljižanka” vidimo priliku za unapređenje zadrugarstva i poljoprivrede – logističkom podrškom i plasmanom proizvoda u Srbiji ali i na tržište Evropske unije, istakla je predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović.

Direktor ZZ „Svrljižanka”, Marko Mladenović, kaže da je ovo jedinstvena prilika koju Svrljig mora da iskoristi, pored toga što postoji šansa za ekonomsko unapređenje, saradnja je dobrodošla i u razmeni iskustava sa susednim opštinama u Niškom regionu, Niška Banja i Crveni Krst i opštinama u Italiji i Nemačkoj, Bertorino i Bobrič-Hilbesdorf, kroz zajedničko angažovanje na programu „Exchange 4″.

Skup-u-Svrljigu

Mirko Capuano pomoćnik opštine Bertorino, nadležan za turizam, kulturu i internacionalnu saradnju ističe da će se posle ovog sastanka saradnja Svrljiga i Bertorina biti čvršća i imaće cilj da svrljiške proizvode, obuhvaćene projektom, plasira na inostrano tržište.

Inače, posebni ciljevi projekta su poboljšanje kapaciteta zadruge „Svrljižanka” trenutnih i budućih članova, stvaranje osnove za strateški marketing, promociju i plasman brendiranih poljoprivrednih proizvoda iz Svrljiga ka velikim gradovima i obezbeđivanje podrške lokalne vlasti razvoju ZZ „Svrljižanka”.02

Između ostalih jučerašnjem radnom sastanku prisustvovali su i šef Odseka za privredu, Vlada Krstić, predsednik SO Svrljig, Nebojša Antonijević, većnici i odbornici Skupštine opštine Svrljig, Antonio Zaffiri predsednik opštine Kolekorvino. kao i zadrugari iz Svrljiga i Italije.

3 Responses

  1. Koliko dugo slušamo: unapređenje poljoprivrede, razvojna šansa, perspektiva, plasiranje na evropsko tržište… Dolaze nam svi mogući, Nemci, Skandinavci, Mediteranci…
    Kako isti ljudi, u različitim kombinacijama ( kao Lego kocke) unapređuju, razvijaju, plasiraju itd., hoće li neko da shvati da to drvo ne rađa! Da rađa, ono bi već donelo plodove. Drvo se redovno “orezuje” i “prska” iz budžeta, ali džaba.

  2. Дај бар формирајте матичну службу, да нас не пљачка матејевчанка више. Пустите ове глупости, него бар да може да се узме то мало субвенција што их држава једва даје.

  3. kakva je ovo diskriminacija ?!
    zasto italijanski zadrugari imaju kackete a nasi nemaju ?
    a mozda je bas tu problem… u kacketu. zato njima ide sve bolje i uspesnije…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Igralište u Prekonogi dobija tribine

Radovi na mreži

Bez vode Ulica Hadžićeva

Srećna slava

Danas su Sveti mučenici Kozma i Damjan

Obavezno pročitajte

HITNO UPOZORENJE GRAĐANIMA OPŠTINE SVRLJIG: DOŠLO JE DO ZLOUPOTREBE PUNOMOĆJA!

Od ponedeljka (15. jula)

Kreću prijave za učešće na 18. Belmužijadi

Bez zakazivanja i zdravstvene knjižice

Preventivni pregledi štitaste žlezde danas u Domu zdravlja od 8 do 17h

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano