VODITE VIŠE RAČUNA

Prskanje voća u cvetu šteta za sve

Broj pregleda

Na teritoriji svrljiške opštine zabeleženo je trovanje pčela usled prskanja insekticidima, kažu iz Udruženja pčelara Svrljig.

pcelarr

Prskanje voća treba raditi isključivo u fazi precvetavanja, mišljenje je stručnjaka, jer se prskanjem insekticidima u vreme cvetanja bespotrebno zagađuje plod, što je šteta za voćare. U saopštenju svrljiških pčelara stoji da za pčelare prskanje voća u cvetu predstavlja nenadoknadivi gubitak.

Po pozivu veterinarski inspektor dužan je da se pojavi na voćnjaku gde se primenjuju nedozvoljena sredstva i uzme uzorak prskanog bilja i uginulih pčela. Ako toksikološka analiza pokaže da je korišćen insekticid pokreće se sudski proces.

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja (član 45. stav 1. tačka 6) propisuje velike kazne za one koji primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele u vreme cvetanja bilja.

Stoga savetuje se da se više povede računa u zaštiti i očuvanju životne sredine opštine Svrljig.

Inače kazne za ovakav prekršaj iznose:
35.000,00 do 50.000,00 RSD za fizičko lice
300.000,00 do 500.000,00 RSD za preduzetnika,
700.000,000 do 3.000.000,00 RSD za pravno lice.

Pročitajte i

Ilustracija, pčele, foto: pixabay, autor: Thorsten Frenzel

Kako koristiti lekove u pčelarstvu

Kako svi lekovi moraju biti registrovani u Agenciji za lekove po važećem zakonu tako moraju biti i lekovi koji se koriste u pčelarstvu. Lekovi koje

Pčelar Mihajlo Stevanović, privatna arhiva

Pčelarstvo u svrljiškom kraju

Bavljenje pčelarstvom je od velike važnosti. Boravak u prirodi, u zdravoj sredini, oplemenjena cvećem, travom, drvećem. U pčelarstvu se dobijaju proizvodi: med, propolis, mleč koji

1 Komentar

  • сачекајмо да прецвета па га прскај ,мисли на своју децу ,заштити и туђу.

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *