Search
Close this search box.
BRZO I EFIKASNO
Broj pregleda

Održana 15. sednica SO Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Odbornici Skupštine opštine Svrlljig usvojili su sve tačke dnevnog reda današnje sednice SO Svrljig, 15. po redu.

SO-Svrljig-mala

Nakon usvojenog zapisnika sa prethodne, 14. sednice, odbornici lokalnog parlamenta usvojili su Predlog Odluke o pristupanju donošenja Odluke o promeni Statuta Opštine Svrljig.

Izveštaje po tačkama, Predlog Odluke o angažovanju preduzeća za reviziju radi eksterne revizije završnog računa budžeta Opštine Svrljig za 2013. godine i Predlog Rešenja o usvajanju godišnjeg Izveštaja o radu za 2013. godinu opštinskog javnog pravobranilaštva, podnela je Danijela Budimović, opštinski javni pravobranilac.

O radu anketnog odbora, koji je formiran radi provere i analize dobijenih kredita koji nisu iskorišćeni namenski od SIEP-e, NSZZ i Fonda za razvoj, govorio je odbornik Srpske napredne stranke Dragan Petrović.

Dragan-Petrovic

On ističe da je odbor jedinstven u analizi i da Skupština treba da produži vremenski rok za donošenje konačnih rezultata rada.

Najmanje 1000 ljudi je trebalo da bude upošljeno od 2006. godine pa sve do sada. To se na žalost nije desilo. S toga Anketni odbor ide do kraja kako bi otkrio sve zloupotrebe i tok novca koji je bio usmeren za upošljavanje a iskorišćen u druge, nama nepoznate svrhe, ističe Petrović.

Na današnjem zasedanju usvojeni su i predlozi o sprovođenju komasacije na delu katastarske opštine Plužina, načela komasacije i pravilnik o naknadama za rad komisije. Izvestilac po ovoj tački bila je Žaklina Ilić, predsednik komisije.

Izveštaj o radu opštinskog štaba za vanredne situacije podneo je Nebojša Tričković.  Po njegovim rečima u protekloj godini održane su pet sednice Štaba i vandrednih situacija nije bilo.

Vesna-Nedeljkovic

Predlog rešenja o usvajanju Izveštaja o radu Centra za socijanli rad podnela je direktor Vesna Nedeljković.

Broj rođenih beba je mali, u odnosu  na broj umrlih u prošloj godini, kaže Nedeljkovićeva i dodaje da je sklopljeno manje brakova u odnosu na 2012. godinu, dok je broj razvedenih parova ostao približan.

Ono što je zabrinulo odbornike lokalnog parlamenta je činjenica da je sve više nasilja u porodici i da Centar teži da u saradnji sa ostalim institucijama stane tome na put.

Predsednica SO Svrljig Jelena Trifunović kaže da postoji ideja za osnivanje SOS službe koja bi radila u interesu građana na suzbijanju, odnosno smanjenju broja nasilja u porodici, ali s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, to još uvek nije izvodljivo.

Jelena-Trifunovic

U svojoj diskusiji Petrović Dragan (SNS) je zaključio da negativne trendove demografske depopulizacije treba što pre smanjiti kroz ekonomsko osnaživanje opštine Svrljig i naravno upošljavanje novih radnika.

Odbornik i šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije, Radovan Mitić, govorio je o poražavajućim statističkim podacima u periodu od 1981. godine do danas.

Daleke 1981. godine svrljiška opština imala je 24188 građana, danas očito upola manje. Ovde je u pitanju ekonomski standard zbog kojeg imamo odliv stanovništva ka drugim gradovima i u inostranstvu, kaže Mitić i dodaje da je podatak da je u 2012. godini rođeno 68 a umrlo 226 osoba zaista zaprepašćujući.

On je iskoristio priliku i sa govornice apelovao budućem narodnom poslaniku Miliji Miletiću da uloži sav napor kako bi pokušao da promeni trenutno stanje u Svrljigu.

Zoran-Gavrilovic

Direktor Centra za turizam, kulturu i sport, Zoran Gavrilović, podnoseći izveštaj ove ustanove rekao je da turizam ne funkcioniše onako kako je očekivano ali da se ulažu napori da se i ta oblast pokrije.

Belmužijada dosta pomaže u razvijanju svrljiške opštine u pravcu turizma, rekao je Gavrilović.

On ističe da oko sporta, koji je sada u nadležnosti Centra, ima mnogo problema, ali pored svega, svaki klub, odnosno sportsku organizaciju, treba ravnomerno sagledati.

Igor-Davidovic

Iscrpan izveštaj o radu podneo je direktor JKSP ”Svrljig” Svrljig, Igor Davodiović, rekavši da je ovo preduzeće u poslednjih godinu dana imalo mnogo aktivnosti i angažovanja na vodovodu, komunalijama, do krpljenja udarnih rupa i održavanja čistoće.

Direktor JKSP ”Svrljig” pohvalio je svoje preduzeće smanjenjem poslovnih gubitaka u prošloj godini.

764.032,00 dinara je dobit našeg preduzeća u 2013. godini, što je veliki useph za nas, kaže Davidović.

Predsednik opštine Svrljig, na kraju sednice, iskoristio je priliku i upoznao odbornike o realizaciji projekta ”Exchange 4” koji se realizuje ove godine u saradnji sa opštinom Svrljig i niškim gradskim opštinama, a preko zemljoradničke zadruge ”Svrljižanka”. Projekat je namenjen promociji Svrljiga i plasiranju svrljiških specijaliteta na inostrano tržište.

Sednica kojom je predsedavala predsednica SO Svrljig Jelena Trifunović završena je u rekordnom roku.

Jedan komentar

  1. …jeeee…javili se clanovi anketnog odbora !!! poceo sam da sumnjam kako su uspeli da otkriju krivca za slom nase privrede… kad ono, tresla se gora…

NAJNOVIJE NA PORTALU

Slavski dan

Drugi dan Uskrsa obeležen litijom i Svetom liturgijom u Lalincu

Sport

Fudbalski klub Svrljig obeležio Đurđevdan (FOTO+VIDEO)

Litija

Đurđevdan – seoska slava Okruglice

Svrljig

Klub navijača Crvene zvezde obeležio slavu Đurđevdan

Poletarac

Krenuo upis dece u Predškolsku ustanovu za radnu 2024/2025. godinu

Srbi i Rusi braća zauvek!

Ruska stranka predala izbornu listu – Učestvuje na lokalnim izborima u Svrljigu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano