Svrljiške novine

NA LISTI I SVRLJIG
Broj pregleda

Fond PIO finansira PUPS!

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak kontrole finansiranja PUPS-a zbog sumnji da ova partija u najmanje 14 opština u Srbiji, među kojima je i Svrljig, besplatno koristi prostorije lokalnih udruženja invalida i penzionera, a koje su mahom u vlasništvu PIO Fonda.

pups

Na ovaj način PUPS, čiji je lider Jovan Krkobabić, ujedno i potpredsednik Vlade, krši Zakon o finansiranju političkih aktivnosti koji zabranjuje državnim institucijama, ali i neprofitnim udruženjima poput penzionerskih da finansiraju političke stranke, a ovakvo korišćenje poslovnog prostora zakon eventualno tretira i kao donaciju, u formi usluge bez naknade, odnosno može se smatrati i vidom finansiranja ove stranke.
Naime, tragom saznanja lista ”Alo!” da PUPS besplatno koristi više hiljada kvadrata poslovnog prostora Fonda PIO, ustupljenog na korišćenje penzionerskim udruženjima širom Srbije, Agencija za borbu protiv korupcije je analizom Godišnjeg finansijskog izveštaja PUPS-a, u delu koji se odnosi na troškove zakupa, utvrdila da su opštinski odbori PUPS-a u 14 gradova naveli trošak iskazali nulom, a da je na istoj adresi registrovano neko od udruženja invalida i penzionera.

Reč je, kako navode u Agenciji, o opštinama Zrenjanin, Alibunar, Srbobran, Beočin, Knjaževac, Zaječar, Užice, Požega, Prijepolje, Čačak, Niš, Aleksinac, Kragujevac i Svrljig.

– Agencija će u daljem postupku kontrole uputiti dopis Fondu PIO radi utvđivanja činjenica u vezi sa navedenim nepokretnostima, i to: Da li Fond PIO raspolaže navedenim nepokretnostima, da li je, kome i pod kojim uslovima ustupio korišćenje navedenih prostorija – poručuju iz Agencije.

Odatle upozoravaju i da u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, pored ostalog, stoji odredba o zabrani finansiranja političkog subjekta od strane javnih ustanova i preduzeća, privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju usluge od opšteg interesa, ustanova i preduzeća sa učešćem državnog kapitala, sindikata, udruženja i drugih nedobitnih organizacija.

PIO: Nasleđeni ugovori

Iz PIO Fonda poručuju za „Alo!“ da oni nisu izdali u zakup svoj poslovni prostor PUPS-u, već da su ugovorni zakupci poslovnog prostora Fonda opštinska udruženja penzionera i invalida rada.
– Svi prostori po opštinama u funkciji su penzionerskih organizacija i koriste se na osnovu ugovora i odluka potpisanih sa pravnim prethodnicima RF PIO – Komunalnim zavodom, kasnije SIZ-om, a Fond je, kao pravni sledbenik ovih organizacija obaveznog osiguranja nasledio i obnovio ugovore osamdesetih i devedesetih godina. Ugovorima je predviđeno da penzionerske organizacije mogu taj prostor, u kome su zakupci, izdavati u podzakup – navode u Fondu.

(ALO)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

1 Komentara

  • …. ma nije moguce !
    al’ klevecu…bez argumenti !

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *