Katalog antičke i srednjovekovne numizmatičke zbirke

ZAVIČAJNI MUZEJ

U izdanju Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, iz štampe je izašla knjiga-katalog celokupne antičke i srednjovekovne numizmatičke zbirke iz Zavičajnog muzeja u Svrljigu.

Novac

Autor knjige Slaviša Milivojević posebnu zahvalnost upućuje dr Nedeljku Bogdanoviću, dr Vladimiru P. Petroviću iz Balkanološkog instituta SANU i mr Vojislavu Filipoviću iz Arheološkog instituta u Beogradu, bez čije svesrdne pomoći bi teško i došlo do ostvarivanja ovog projekta.

Sam naslov knjige jasno upućuje na temu ovog dragocenog dela. Radi se, dakle, o starom novcu koji je godinama brižljivo sakupljan na teritoriji svrljiške oblasti, koji je kataloški obrađen i naučno razmatran. Namera autora nije bila da se posebno bavi upotrebnom vrednošću drevnog novca. Kao istinski čuvar tradicije i tragova, prošlosti svoga zavičaja, Milivojević se pitkim stilom prilagođenim raznolikoj čitalačkoj publici, posvetio mnogo važnijem zadatku, koji se ogleda u interpretaciji podataka u vezi sa hronološki heterogenim i različito zastupljenim numizmatičkim materijalom.

Numizmatički nalazi ujedno svedoče o starosti ostataka pojedinih arheoloških celina i o stepenu razvijenosti trgovine i komunikacija sa susednim ali i udaljenim područjima poput, Jadrana, Italije, Panonije, Egeje ili Ponta.

Knjiga nosi nazi „Antički i srednjovekovni novac iz muzejske zbirke u Svrljigu“, koja ujedno predstavlja prvu knjigu u okviru edicije TImacum Maius, a radi se o seriji publikacija koju pokreće uređivački tim u saradnjim sa Centrom za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig. – stoji na sajtu Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig.

Povezano

Komentar

Your email address will not be published.