Svrljiške novine

CILJ EVROPSKI FONDOVI
Broj pregleda

Saradnja Svrljiga i bugarske opštine Čiprovci

Rukovodstvo opštine Svrljig i bugarske opštine Čiprovci postigla su načelni dogovor o uspostavljanju saradnje. Cilj stvaranja čvršćih međusobnih veza je da dve bliske opštine, sa suprotnih strana Stare planine, zajedničkim akcijama ubrzaju svoj razvoj i učine dostupnijim Evropske fondove.

milija-Bugarska

Delegaciju Svrljiga, koju predvode Milija Miletić, predsednik Opštine, i Jelena Trifunović, predsednica Skupštine opštine Svrljig, primio je Anatolij Pervanov, kmet Čiprovaca. Njihov susret ostvaren je u okviru projekta „Duh Stare planine“ (“Spirit”), kojim upravlja nevladina organizacija „Protecta“ iz Niša, a koji finansira Evropska unija.

Rukovodioci Svrljiga i Čiprovaca zaključili su da su problemi ali i uspesi, u njihovim sredinama, na suprotnim stranama Stare planine, veoma slični. Suštinu čine post-tranzicioni ekonomski problemi, zbog kojih mladi odlaze u velike gradove ili inostranstvo. Zato će se obe opštine zalagati najpre za one projekte, finansirane od EU, koji će doprinositi podizanju standarda seoskih domaćinstava i zadržavanju mladih na njihovim poljoprivrednim gazdinstvima.

U tom kontekstu se kmet Prvanov posebno interesovao za svrljiško jagnje, kao čuveni brend, i mogućost zajedničke obnove ovčarstva uz pomoć evropskih fondova. Predsednik opštine Svrljig naročito se interesovao za iskustva Čiprovaca u razvoju etno-turizma.

Svrljiška delegacija je prethodno posetila nekoliko privatnih objekata za ovu vrstu turizma, uključujući i inspirativnu Kuću za goste „Torlaci“, pa je zatražila i globalne procene o prvim iskustvima. Pokazalo se da severo-zapadna Bugarska uspešno koristi svoje prirodne lepote i bogatu istoriju za privlačenje gostiju, ali da toj vrsti privatnog biznisa u turizmu veoma smetaju strogi propisi EU, posebno prilikom dobijanja garancija za dodeljena sredstva.

ciprovci

Stoga su dve delegacije zaključile da rešenja treba tražiti zajednički, uz uključivanje nevladinog sektora.

Milija Miletić je pozvao Anatolija Prvanova da poseti Svrljig, kada će biti otvoreni detaljniji razgovori o načinima za prevazilaženje zajedničkih problema i lakši pristup Evropskim fondovima.

Delegacija iz Svrljiga se na licu mesta uverila da se Čiprovci danas grade prvenstveno Evropskim novcem (od ulica do stadiona, za koji je dobijeno tri miliona evra), pa bi susret u Svrljigu mogao da obogati iskustva i podstakne nove inicijative.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

1 Komentara

  • Super. Bugari braca.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *