Svrljiške novine

ŠTA BISTE PRE OBIŠLI?
Broj pregleda

Turistički vodič – ogledalo Opštine

Analizirajući dva turistička informatora, dve komšijske i slične opštine, Svrljiga i Knjaževca uočili smo da je Opština Svrljig ovog puta posustala što se tiče prezentacije svrljiške dike belmuža

01

Turistički vodič iz štamparije je izašao 2012. godine, kada i promotivni film i flajeri sa mapom Opštine. Odmah po izlasku Vodič nije ostao nezapažen.

Najviše kritičkih komentara upućeno je na sklop boja kojim je predstavljena Opština Svrljig. Tako su na korici, odnosno na početnoj strani Vodiča pomešane četiri nijanse, od kojih žuta i zelena zauzimaju veći deo površine a samim tim i nisu baš znatno simbolične i reprezentativne za Svrljig poput plave koja je na začelju.

Ukoliko izuzmemo tekst koji je naporan za čitanje, zbog žute jarke boje, fotografije i osnovne informacije su na mestu i korektno raspoređene.

04

Imajući u vidu da komšije iz Knjaževca uporedo rade na promociji turizma i angažovanju svih turističkih kapaciteta i potencijala, vizuelno ovog puta bili su savremeniji i puni ideja.

Iako je Knjaževac u svom informatoru Na putu vina u devedeset odsto slučajeva prezentovao piće koje se proizvodi od tamošnjih plodova, jasno je prezentovana slika specijaliteta belmuža, inače svrljiškog nadaleko čuvenog specijaliteta, što nije slučaj u našem domaćem informatoru. U svrljiškom Vodiču ovaj specijalitet nije ni prezentovan, već samo slikom prikazan u kazanu dok se krčka. Iako je turistički a ne gurmanski vodič, belmužu je mesto u njemu, na tanjiru uz kratki opis i obrazloženje.

03

Pogledajte kako je prezentovan belmuž u Svrljiškom vodiču:

06

A ovako to rade komšije:

05

Očigledno je da ukoliko želimo da nam turizam bude na prvom mestu moramo posvetiti više pažnje njegovoj prezentaciji, jer, ponekad su i sitnice veoma bitne.

Koliko je promotivni materijal otkoštao Opštinu Svrljig nismo saznali, ali bez obzira na činjenice koje smo naveli posetioci na ovogodišnjoj Belmužijadi su imali prilike da se bar na slici susretnu sa pojedinim lepotama našeg kraja.

Na kraju moramo istaći da je turistički vodič Svrljiga podržan od strane Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i Opštine Svrljig, dok je katalog Knjaževca podržan od GIZ, BMZ i Opštine Knjaževac.

Autor: S.R.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

8 Komentara

  • O cemu da pricamo kada nas turisticki vodic lici na svesku.

  • Vidi se da je njihov vodic pravio profesionalni dizajner, a nas vodic moze da pravi svako ko je malo priucen za kompjuterske programe.

  • Dobro je da ga imamo. Do skora nismo imali nista da pokazemo. Kakav je takav je slecedeci ce biti boljie

  • Upoređujete nešto što uopšte nije isto. Ovo je put vina, a ovo turistički vodič…

  • Pa ne možemo porediti stvari koje nemaju veze jedna sa drugom! Knjaževac – vinski put, fokusiran je na hranu i vino, a turistički vodič Svrljiga govori o turističkim potencijalima, koji su po mom mišljenju sasvim solidno pretstavljeni, možda čak i mnogo privlačnije nego što zaslužuju. Ako pri tom uporedimo ovaj vodič sa prethodnom brošurom, sasvim je dobar.

  • ja sam gledao obe brosure I ima lepih ideja. knjazevac je bolji

  • Da li su bili 5 turista ove god.2013 u Svrljig mimo svih manifestacija?Voleo bih da znam gde su odseli i šta obišli?

  • Ma kakav be vodic, ovaj svrljiski je radio neki amater. A o broju gostiju najbolje govori podatak o visini naplaćene boravišne takse od samo 3000 din za prvih sest meseci. Razmislimo gde zivimo i ko nas predvodi. Da nije i nas “vodja” slep, a mi slepi sledbenici?!

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *