1. DAN BELMUŽIJADE
Broj pregleda

Održan Sabor gajdaša balkanskih zemalja

Nekoliko hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije i inostranstva sinoć je uživalo uz bogat kulturno-umetnički program i VII Sabor gajdaša balkanskih zemalja koji je održan u okviru osme Belmužijade u Svrljigu.

gajdas

Bogat kulturno-umetnički i zabavni program priređen je sinoć na SC Pastirište gde je održan prvi dan Belmužijade. Sportskim nadmetanjem, bacanjem kamena s ramena i nadvlačenjem konopca po osmi put počela je ova pastirska manifestacija u Svrljigu.

U toku večeri, svrljiški domaćini spravljali su belmuž, najpoznatiji specijalitet ovog kraja, koji je ocenjivan od strane stručnog žirija, među kojima je poznati umetnik Sanja Ilić – Balkanika.

Takođe, prvog dana održano je i takmičenje u pravljenju najboljih slatkih pita, a prvo mesto pripalo je ekipi Svrljižanke.

Manifestaciju su zvanično otvorili predstavnici lokalne samouprave, predsednica SO Svrljig Jelena Trifunović i predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, nakon čega je usledio kraći koncert Dragoslava Mihajlovića Kanarinca.

Otvaranje

Na Belmužijadi, narodnim igrama i folklorom, predstavili su se i gosti iz Grčke, iz Soluna.

Po tradiciji, prodefilovale su a potom i izabrane male mis pastirice, te nešto malo kasnije održan je VII Sabor gajdaša balkanskih zemalja. Svim učesnici nagrađeni su zahvalnicama, a za doprinos razvijanju ovog etno melosa kao podstrek za očuvanje tradicije uručene su i gajde Aleksandru Đorđeviću, gajdašu iz Grdelice.

Direktor

Zahvalnice, nagrade i gajde učesnicima je uručio direktor Centra za turizam, kulturu i sport Zoran Gavirlović.

GALERIJA 

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

6 Komentara

  • Smorili i mene i još 5000 ljudi

  • To jednostavno nije istina jer kad su gajdaši nastupili publike gotovo i da nije bilo jer su stavljeni u drugi plan u odnosu na kafanske pevače kojima je data prednost.To je sramota

  • Kakvu bi manifestaciju Vi želeli da vidite u svrljigu ovog avgusta. Ja sam čovek iz Beograda i hoću da dodjem na IX Belmužijadu, odnosno interesuje me VIII Sabor gajdaša kao osnova za projekat, pa pitam šta bi predložili za dobar Sabor gajdaša???. Kako bi reagovali da dodju kao gosti gajdaši iz Škotske, u kiltovima i sa svom prepoznatljivom opremom iz filmova “Gorštak”????.

    • fenomenalna ideja…

      • Šta je to vama palo na pamet kada ste reagovali sa ovim FENOMENALNA IDEJA????

  • Koliko bi bilo interesantno da se sada krene u pripreme X Belmužijade, kao neke jubilarke, zaokruženog trajanja, pa da se na Sabor gajdaša pozove npr. Slobodan Trkulja i njegov BALKANOPOLIS, jer je on izmedju ostalog i gajdaš……… Koliko bi vas Svrljižana bilo voljno da putem društvenih mreža pokrene jednu akciju u tom smeru, ali da ne zaboravite i vaše komšije koji su se uputili u beli svet i tamo izradjali decu pa oni mogu tamo da promovišu Sabor gajdaša i gostovanje njihovih gajdaša na X Saboru gajdaša ….. Koliko smo voljni da uradimo tako nešta za svoje mesto, za bolji život u njemu???????.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *