KATASTROFALNI PODACI
Broj pregleda

Najmanje dece se rađa u Svrljigu?

Novi podaci i istraživanja pokazali su da je Svrljig jedna od četiri Opština u kojoj se najmanje rađa dece na 1000 stanovnika, što je katastrofalan podatak.

svrljig

Najnoviji podaci vitalne statistike u Srbiji koje je juče objavio Republički zavod za statistiku pokazuju da je zbog negativnog prirodnog priraštaja i odlaska iz zemlje broj stanovnika manji za gotovo 60.000.

Po ovoj statistici Svrljig je jedan od četiri Opština u kojoj se najmanje deca rodi na 1000 stanovnika je to 4,7%. Na prvom mestu je Crna Trava a u stopi je prate Žagubica, Rekovac, Svrljig i Ražanj.

Povodom toga Opština Svrljig i dalje nastavlja da ulaže velike napore i podstiče mlade ljude na sklapanje brakova, te rađanje dece , ali očigledno,  broj novorođenih beba i dalje nije pozitivan.

Najnoviji popis pokazao je takođe negativne rezultate, te je odliv stanovništva u druge gradove i opštine evidentan. U Svrljigu trenutno živi oko 14.724 stanovnika, a po popisu iz 2002. godine bilo nas je 16.247.

I dok kao narod nestajemo fizički, bar nam je stanje u brakovima (statistički) bolje nego pre godinu dana. Manje se razvodimo, pa je tako 2012 godine bilo 879 razvoda manje nego 12 meseci ranije. Brakovi najduže traju u Jablaničkoj i Podunavskoj oblasti, a najviše se razvode parovi u Srednjobanatskoj oblasti, kažu statističari.

361294_1213preview_origh

Podaci preuzeti sa sajta: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/393672/Srbija-za-godinu-dana-manja-za-60000-ljudi i sa Wikipedije.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

7 Komentara

 • Dzaba sve .. dzabaaaa… ode mast u propast.

 • Upitanju je cela Srbija. Ali, najkriticnije su ove navedene opstine i do je ISTINA, takva je kakva je. Cisto sumnjam da ce za 10 – 15 godina Svrljig nositi ispred svog imena Opstina, mozda, mozda to ipak bude neka mesna zajednica ili kancelarija. Negativni su podaci a tek ce ih biti. Dok mi po selima pravimo ‚‚Sou vo ve‚‚ deca nam odlaze i gasi nam se privreda…
  Pozdrav.

 • Ko je verovao u dosadasnje price koje pocinju sa bice bolje, polako I tako dalje………………..taj se zajeb’o

 • Сврљишке новине дају најреалнију слику Сврљига. Ово није први извештај који ми се допада по објективности, већ један у низу таквих. Од истине не треба бежати као остали који преносе да је овде бајно, већ се истини ма каква она била треба супротставити и покушати бар нешто.

 • bice bolje neko vice na papiru mrtvo slovo

 • Privredni ambijent je takav da u ovoj opstini bas nista ne napreduje. Ko zeli da pravi decu a da nema za njihovo izdrzavanje? Neka se taj javi castim…

 • “…nema potrebe za kukanjem i panikom. Velicina svake zajednice zavisi od njene unutrasnje snage. Kako se mi medjusobno postujemo, volimo, uvazavamo…dokazuje ne samo migracija vec i natalitet kod nas u Srbiji…”
  Razbili su srz ovog drustva, a to je PORODICA!!!!! Sve ostalo je sled dogadjaja koji prati onaj predhodni… Mnogo bogatije sredine (Vojvodina na pr.) nisu uspele da rese ovaj problem, a nasli se naucnici svrljiski da preko Svrljiga dovedu u red stanje u drzavi!!!! Da nije tuzno bilo bi smesno!!!

Komentar

Your email address will not be published.