SUSRETI SELA

Beloinjci posustali

Broj pregleda

Selo Beloinje poraženo je kod kuće od udružene ekipe Grbavče-Lalinac rezultatom 349:358 u drugoj ovogodišnjoj priredbi Susreti sela 2013.

foto-susreti-sela-svrljig

Staro i mlado okupilo se juče ispred stare seoske škole, u centru sela, gde je održana druga ovogodišnja priredba Susreti sela 2013. Tradicionalni doček gostiju uz zdravicu, lomljenje kolača i gozbu, organizovan je u prostorijama etno sobe Beloinja, odakle su gosti kasnije krenuli na binu.

Okupljene, već po tradiciji, pozdravio je predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić.

U ovom selu smo prvi put posle nekoliko decenija 2011. godine obnovili manifestaciju Susreti sela. Nastavljamo da pomažemo kroz  razne akcije svim selima i njihovim žiteljima, rekao je Miletić.

Naime, žitelji Beloinja, jednog od najvećih ali i najmlađih sela, očigledno su posustali i pred domaćom publikom, na drugoj ovogodišnjoj priredbi, predstavili sebe u lošijem izdanju nego lani. Gosti su to i te kako iskoristili, te je svakako dobar nastup glumaca, imitatora, igrača, pevača i svirača došao do upečatljivosti i uslovio jučerašnjom pobedom žitelja ovih udruženih sela.

Inače, jedan od glavih ciljeva ove manifestacije, pored zabave, druženja i takmičenja, je da selo oživi bar na jedan dan, kao u dane litija. Bitno je, u ovim turbulentnim vremenima, očuvati gubljenje nacionalnog identiteta, deo kulturne baštine, kulturnog nasleđa, muzičkog nasleđa, raznolikost narodnih instrumenata i nošnji te bogatih ukusa lokalne hrane, narodnih običaja o velikim praznicima, porodičnim svečanostima i drugim važnim životnim događajima.

Podsetićemo da ove, kao i prethodnih godina, ovu manifestaciju organizuje Centar za turizam, kulturu i sport Svrljig pod pokroviteljstvom Opštine Svrljig.

Pročitajte i

Duhovski utorak, Beloinje, foto: M.J. privatna arhiva

Duhovski utorak obeležen u Beloinju

U hramu Svetog Marka u Beloinju juče je obeležen Duhovski utorak, seoska slava. Tim povodom crkvu Sv. Marka i selo Beloinje je posetili su predsednik

Susreti sela 2019. foto: M. M.

,,Susreti sela“ u Grbavču (FOTO+VIDEO)

Manifestacija ,,Susreti sela“ koja se od 2011. godine aktivno održava u Svrljigu večeras je održana u selu Grbavče, a u raznovrsnom programu učestvovali su predstavnici

1 Komentar

  • Tako to biva kad se previse sniva a stvarno se malo zna!

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *