Inicijativa naprednjaka

Svrljig bez GMO?

Broj pregleda

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Svrljig izdao je saopštenje za javnost.

12

OO SNS Svrljig pokrenuće inicijativu za usvajanje deklaracije o proglašenju opštine Svrljig za teritoriju bez genetski modifikovane hrane.

Duže vreme unazad preplavljeni smo informacijama, putem elektronskih i štampanih medija, o štetonosti hrane koju konzumiramo, lošem kvalitetu vode i zagađenoj životnoj sredini. Nije jednostavno da razumemo šta je istina, šta polu istina a šta manipulacija.

Nesumnjivo je da je profit jedini pravi interes moćnih svetskih korporacija gde se ističe kompanija “Mosanto“ koja proizvodi genetski modifikovana semena ratarskih kultura tj. genetski modifikovanu hranu. Kako u svetu i kod nas postoji nepodeljeno mišljenje, naučno dokazano od dobronamernih stručnjaka da su efekti koje izazivaju GMO katastrofalni po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Sa motivom da zaštitimo našu opštinu od potencijalne proizvodnje genetski modifikovane hrane predlažemo opštini Svrljig i građanima opštine usvajanje dekleracije koja podrazumeva skup mera kojima se trebaju eliminisati posledice.

Predlog Deklaracije: Opština Svrljig bez genetski modifikovane hrane

 1. Opština Svrljig će dosledno poštovati Zakon o genetičkim modifikovanim organizmima ( “Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 49/2009): u daljem tekstu: Zakon o GMO
 2. Opština Svrljig neće dozvoliti i dopustiti uzgajanje i širenje GMO na svom poljoprivrednom zemljištu, jer ako se njiva jednom zaseje GMO više ne može da se zaseje semenom koji nije GMO.
 3. Opština Svrljig će u buduće raditi na adekvatnom informisanju naših poljoprivrednika o štetnosti uzgajanja genetski modifikovane hrane.
 4. Opština Svrljig očekuje podršku za ovu inicijativu od svih društvenih i političkih organizacija naše opštine.
 5. Opština Svrljig apeluje na lokalne medije da objektivno informišu javnost rezultatima istraživanja kod nas i u svetu o štetnosti gajenja i upotrebe genetski modifikovane hrane.
 6. Proizvodnja zdrave hrane je glavna šansa Svrljiška opština, pa nam je zato obaveza da pokolenjima ostavimo zdravu zemlju.

OO SNS SVRLJIG
odbornik: Dragan Petrović

Pročitajte i

SO Svrljig, foto: M.M.

Održana deveta sednica SO Svrljig

Danas je održana radna sednica SO Svrljig na kojoj je bilo devet tačaka.  Na početku sednice zamenica predsednika SO Svrljig uvrstila je na dnevni red

Politika: SNS i SPAS se ujedinjuju

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da će biti formirana radna grupa koja će krenuti u razgovore sa liderom

5 Komentar

 • Hocete malo zdrave hrane alfatoksin razblazen sa malo mleka??!? Duplu dozu, to se ceni, zdravlje gradjana na prvom mestu.

 • Имате пуну подршку за доношенје таквог закона на нивоу општине, а што се тиче ГМО у Србији највише га има у производима који користе деца, као што су Бамби и Штарк. У Војводини на преко 60 процената гаји се ГЕНЕСКИ МОДИФИКОВАНА ХРАНА која је веома штетна поздравлје и у првој генерацији долази до неплодности, иза тога стоји Миодраг Костић и нјегови плаћеници тј. министри.

 • Sve pohvale za predlog Direkcije, nadam se da ćete istrajati u nameri!

 • Svaka čast zete za predlog. Samo se bojim da ti ne ukradu predlog,, ili počnu da ga prezentuju kao ideju nekog drugog.Samo nastavi ovako. Svrljigu si preko potreban

  • Zet pa jos preko potreban, treba li nekome prevodilac sta to znaci??!!??! Ko bi reko… na gledi pola covece, a ono… tehnika je u pitanju sto posto.

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *