Search
Close this search box.
Belmuž brend Svrljiga
Broj pregleda

Projekat ’’Ukusi i teritorije’’

Podeli sa prijateljima:

Gradonačelnik Francuskog grada Brikbek Henri Luis Vedie, počasni konzul Francuske, Saša Miljković, predstavnica Udruženja proizvođača organske hrane ‘’Arbio’’  Vy Nguye i koordinator projekta ’’Ukusi i teritorije”  Juliette Delecluse  posetili su danas opštinu Svrljig.

Poseta

Cilj i ideja projekta je promovisanje i valorizacija srpskih lokalnih poljoprivrednih proizvoda. U ovaj projekat pored opštine Svrljig koja prezentuje na daleko čuveni belmuž, uključene su opštine Bela Palanka koja je predstavila banicu kao svoj specijaltitet, Osečina sa šljivom i Sremski Karlovci sa bermetom.

Posredstvom  mreže opština iz Srbije svaka od učesnica će kroz saradnju sa francuskom opštinom Brikbek i oblašću Bordo predstaviti i brendirati svoje najznačajnije proizvode.

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić upoznao je goste sa specijalitetom svrljiškog kraja ali I sta ostalim proizvodima iz svrljiške opštine. On je gradonačelnika Brikbeka upoznao I sa turističkim potencijalima sa akcentom na pećine, netaknutu prirodu, termalne bazene i manastire.

Mi smo opština koja stvarno ima dobre, vredne i poštene ljude.  Imamo 39 seoskih naselja i  14. 700 stanovnika a većina ljudstva bavi se poljoprivredom. Samim tim poznati smo po mnogim proizvodima a najpoznatiji po svrljiškom siru od koga se pravi čuveni belmuž. – rekao je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

1

Henri Luis Vedie kaže da su poljopirvreda i turizam glavne karike koja će u budućnosti moći da povezuju Svrljig i gradić Brikbek.

Veoma je značajno istaći prednost vašeg mesta u odnosu na Brikbek, a to je da vaši poljoprivrednici nemaju nikakve kredite, odnosno kreditni teret. Suprotno od ovoga, naši poljoprivrednicu su baš pod velikim opterećenjem kredita, maltene porobljeni. – istakao je Vedie.

Vedie još naglasio da Svrljig itekako treba progresivnije krenuti ka oživljavanju turizma, jer kako on kaže geografski položaj i ono čime raspolažemo sun a zavidnom nivuo.

Nakon prijema kod predsednika opštine Svrljig, delegaciji Francuske prikazan je kratkometražni film o Svrljigu a potom je održano predavanje za poljoprivrednike u svečanoj Sali SO Svrljig.

1

Najbitnije je da postoji obostrana želja da se razmene ideje, iskustva i znanje kako bi se zajednički apliciralo projektima kod predpristupnih fondova Evropske zajednice.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano