Belmuž brend Svrljiga
Broj pregleda
[post-views]

Projekat ’’Ukusi i teritorije’’

Gradonačelnik Francuskog grada Brikbek Henri Luis Vedie, počasni konzul Francuske, Saša Miljković, predstavnica Udruženja proizvođača organske hrane ‘’Arbio’’  Vy Nguye i koordinator projekta ’’Ukusi i teritorije”  Juliette Delecluse  posetili su danas opštinu Svrljig.

Poseta

Cilj i ideja projekta je promovisanje i valorizacija srpskih lokalnih poljoprivrednih proizvoda. U ovaj projekat pored opštine Svrljig koja prezentuje na daleko čuveni belmuž, uključene su opštine Bela Palanka koja je predstavila banicu kao svoj specijaltitet, Osečina sa šljivom i Sremski Karlovci sa bermetom.

Posredstvom  mreže opština iz Srbije svaka od učesnica će kroz saradnju sa francuskom opštinom Brikbek i oblašću Bordo predstaviti i brendirati svoje najznačajnije proizvode.

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić upoznao je goste sa specijalitetom svrljiškog kraja ali I sta ostalim proizvodima iz svrljiške opštine. On je gradonačelnika Brikbeka upoznao I sa turističkim potencijalima sa akcentom na pećine, netaknutu prirodu, termalne bazene i manastire.

Mi smo opština koja stvarno ima dobre, vredne i poštene ljude.  Imamo 39 seoskih naselja i  14. 700 stanovnika a većina ljudstva bavi se poljoprivredom. Samim tim poznati smo po mnogim proizvodima a najpoznatiji po svrljiškom siru od koga se pravi čuveni belmuž. – rekao je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

1

Henri Luis Vedie kaže da su poljopirvreda i turizam glavne karike koja će u budućnosti moći da povezuju Svrljig i gradić Brikbek.

Veoma je značajno istaći prednost vašeg mesta u odnosu na Brikbek, a to je da vaši poljoprivrednici nemaju nikakve kredite, odnosno kreditni teret. Suprotno od ovoga, naši poljoprivrednicu su baš pod velikim opterećenjem kredita, maltene porobljeni. – istakao je Vedie.

Vedie još naglasio da Svrljig itekako treba progresivnije krenuti ka oživljavanju turizma, jer kako on kaže geografski položaj i ono čime raspolažemo sun a zavidnom nivuo.

Nakon prijema kod predsednika opštine Svrljig, delegaciji Francuske prikazan je kratkometražni film o Svrljigu a potom je održano predavanje za poljoprivrednike u svečanoj Sali SO Svrljig.

1

Najbitnije je da postoji obostrana želja da se razmene ideje, iskustva i znanje kako bi se zajednički apliciralo projektima kod predpristupnih fondova Evropske zajednice.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *