Search
Close this search box.
''Vlahovci''
Broj pregleda

Prvi i jedini bleh orkestar u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Duvački ansambli ili bleh orkestri, iako sa solidnom i vremenski relativno dugom praksom u muziciranju u svetu, u naše krajeve prodiru tek početkom 20. veka, utičući na stvaranje seoskih duvačkih ansambala. Jedan od najpoznatijih svrljiških bleh orkestra bio je ”Vlahovci” iz sela Vlahova.

bleh orkestar svrljig
Aleksić Đoka (bas truba), Anđelkovic Velizar (polubas), Dragoljub (truba), Mile Ristić (klarinet), Žika Rakić (truba), Slavko iz Miranovačke Kule  (bubanj) i Adam (polubas).

Slobodno možemo reći da je prvi i jedini svrljiški bleh orkestar bio iz sela Vlahova. Ova trubačka sedmorka, predvođena šefom orkestra Aleksić Đokom (bas truba), svirala je na skoro svim tadašnjim slavljima u svrljiškoj opštini ali i van nje. Ovi muzičari ”samouci” , koristili su pojedine intrumente koji su bili ručno izrađeni, a kako kažu oni koji su ih slušali bili su odlični.

Vlahovci su svirali bezbroj slavlja, a najviše su voleli kada pogode tezgu u svom selu, tvrde današnji starosedeoci sela.

Oni su bili pravo čudo. Kad zasviraju celo Vlahovo je grmelo od muzike i veselja. Danas su nam ostala samo sećanja u selu koje izumire, kaže devedesetogodišnja starica Stevka Kostić.

Šef orkestra, rođeni vlahovac Đoka Aleksić, široj javnosti bio je poznat kao odličan trubač, a muzikom se bavio čitavog života.

Ovo je ujedno i jedan period uspona ovog sela koji će mnogi pamtiti. Tada je škola brujala od đaka, seoska mehana je bila prepuna a centar premali za sve stanovnike Vlahova.

Inače, “trubaštvo” kod nas dobija šire razmere posle Prvog svetskog rata, a naročito posle Drugog. Verovatno najzaslužniji za razvoj ove muzičke prakse je Dragačevski sabor trubača, koji je osnovan kao takmičarski festival duvačkih seoskih orkestara 1961. godine.

Vremeplov

4 Komentara

 1. Oni su zapravo bili Vlavci. Ali to je to. Inace pohvaljujem vas i samo tako nastavite. Redovno citam vase novine i iz dana u dan ste sve bolji i bolji a vremeplov je posebno dobra kategorija.

 2. Као дечак памтим свадбе које су свирали у књажевачком селу Штрбац. Био је то оркестар за душу и мерак. Било је друго време и други људи. Хвала аутору што се сетио да нас потсети на незаборавне “Влаовце”.

 3. Lepo je sto se ljudi sećaju ovakvih orkestara.
  Jedino se ne slažem da je jedini orkestar,jer je pre 2-og svetskog rata postojao orkestar u selu Grbavču koji je imao “tezge”po okolinim selima.Vrlo cesto su svirali u Prekonogi,Lalincu,Kopajkošari,Plužini….
  Pokušaću da pronađem sliku,znam da postoji,i imena svih muzikanata.Da i njih sačuvamo od zaborava!

 4. VLAVCI-trubaci, Mile na klarinetu bio je moj komsija kad smo ziveli u Vlahovu,
  oni su mi svirali na svadbi u Zajecaru, da, bili su samouci ali su kasnije platili kapelnika vojne muzike iz Nisa da ih nauci sviranju na `note` kad Vlavci
  zasviraju na `dvoriste`bio je pravi raj. Znam ih sve, Mile klanedziju, Djoku basadziju, prvog bubandziju Slobodana, Adama na trubi, ponekad je i Mirko Ristic svirao s njima. Nema vise ni Vlahovca -trubaca- pa cak ni Vlahova na zalost.Milosav sin Ljube i Sedevke.

Ekstra testera komerc

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ministar

Đerlek obišao ulicu Petra Miloševića u kojoj je rekonstruisana vodovodna mreža

Završeni radovi

Ministar Edin Đerlek danas u poseti Svrljigu povodom rekonstrukcije vodovodne mreže

Radno

Uređenje kanala i propusta prema Drajincu

Ogroman skup podrške

Ogroman skup podrške Ujedinjenoj seljačkoj stranci povodom 24 godine od osnivanja

Politika

Veliki skup Ujedinjene seljačke stranke u Narodnom pozorištu

Praznik

Danas je Sretenje Gospodnje

PU ,,Poletarac'' Svrljig
Ekstra testera komerc

Povezano

,,Krenule zimske čarolije''