Search
Close this search box.
Vremeplov
Broj pregleda

Svrljig imao Aero-klub i aerodrom

Podeli sa prijateljima:

Daleke 1930.godine u Svrljigu je postojao aerodrom ”Grudobran” sa koga su uzletali avioni  Aero kluba ”Naša krila” . 

АЕРО КЛУБ

U vreme proglašenja Svrljiga za varošicu, početkom prošloga veka, u ovom mestu su formirana mnoga “građanska” udruženja. Između ostalih, što danas zvuči malo neverovatno, Svrljig je imao i svoj Aero klub, pod nazivom ”Naša krila”.

Po zapisu u knjizi ”Uspon Svrljiga”  beleži se da je godine 1930. predsednik Mesnog odbora Aero kluba ”Naša krila” bio je sreski načelnik Dragoljub Mitrović dok je za blagajnika bio imenovan Dušan J. Petrović, šef poreske uprave.

Godine 1936. Mesni upravni odbor kraljevskog jugoslovenskog Aero-kluba ”Naša krila” u Svrljigu, u dane 19. do 21. avgusta 1936. godine priredio je u varošici Svrljigu, na svome aerodromu zvanom ”Grudobran”, u ataru sela Merdželata – ”Vazdušno krštenje – aero-dan”, na kome je učešća uzeo jedan društveni školski aeroplan.

аеродром сврљиг

Da bi se obezbedila sredstva za rad Aero-kluba, prvog dana aero mitinga u Svrljigu, u večernjim časovaima u dvorištu – parku crkvene porte u Svrljigu Uprava je organizovala ”Kermes”, u prevodu dobrotvornu zabavu kako bi što pre prikupili sredstva.

Na ”Kermes” je pozvano ”građanstvo celoga sreza i okoline, da uzme učešća i vidno manifestuje svoju ljubav prema našem vazduhoplovstvu, koje je budni čuvar našeg plavnog neba”.
Pored ljubavi prema vazduhoplovstvu učesnici kermesa su plaćali ulaz 3 dinara, a ”letenje na aeroplanu” je koštalo 10 ondašnjih dinara, za članove, a za  buduće članove isto toliok, plus 12 dinara članarine, pošto se posle letenja postaje član.

Pristup aerodromu bio je besplatan.

управаGrudobran je bio ujedno i alternativni niški aerodrom na kome je u vreme aero mitinga i kermesa bilo ljudi ko na vašaru. Govori se da je bilo šatri, kafana, muzičara, a moglo se platiti da se samo uđe u avion i fotografiše.

I dve godine kasnije, na Grudobranu je ponovo organizovan aeromiting.

Sve do šezdesetih godina prošloga veka osnovci iz Svrljiga, Prekonoge, Grbavča i Lalinca odlazili su na školske, jednodnevne, izlete na Grudobran.

Danas u Svrljigu postoji aerodrom, ako možemo tako da nazovemo poljanu na kojoj Jugoslav Tomić, meštanin sela Varoš, planira da sagradi seoski aerodrom i unapredi seoski tuirzam.

Vremeplov.

2 Komentara

    1. ha ha potpuno si u pravu. kakve socijalce u svrljigu znam- lelele(svaka cast bolesnim i stvarno nemocnim ljudima)
      kad mi zatreba neko preko leta da radi neki dan, ne mogu da pronadjem radnika
      NIGDE.. svi sede pred neku zadrugu i pijuckaju pivo, jer za socijalu ima 250 kom,
      znaci 10 dnevno. a ti crnci i plati porez kako bi drzava mogla da isplati raznorazne lezilebovice ko

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano