Search
Close this search box.
Dok ostali služe civilno
Broj pregleda

Prva devojka vojnik iz Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

Milica Milutinović (21) prva je Svrljižanka koja je izabrala vojni poziv i obukla vojnu uniformu. Ona je na drugoj godini vojne akademije – smer logistika odbrane.

Milica Milutinovic VA
Milica Milutinović prva sa desne strane

Mlada Svrljižanka  je novinarima lista ‚‚Joy‚‚ ispričala svoju priču, priču o odluci na ovakav čin  i sticanjem prijatelja na akademiji,  o kadetskim iskustvima.. Takođe, Milica se potrudila i dala savete devojkama koje bi želele da krenu njenim putem. U nastavku teksta pročitajte Miličinu priču.

 

Milica Milutinovic Svrljig
Milica Milutinović

‚‚Kao srednjoškolka dugo sam se dvoumila da li da, kada dođe vreme za fakultet, upišem Vojnu akademiju ili Policijsku akademiju. Na kraju je prevagnula ljubav prema vojsci, želja da nosim vojnu uniformu, a imajući u vidu da sam disciplinovana, znala sam da ću se uklopiti u sredinu u kojoj postoji jasno određen način funkcionisanja koji se mora poštovati. Na kraju krajeva, bilo mi je važno što me nakon diplomiranja čeka siguran posao. Majka nije imala ništa protiv da upišem akademiju, ali se ocu nije dopao moj izbor – želeo je da budem lekar. Kada sam uspešno završila ovu godinu, opustio se i sada me maksimalno podržava. Ja sam drugi kadet iz svog mesta, ali prva devojka koja je izabrala vojni poziv, što je mojim sugrađanima veoma zaniljivo‚‚ kaže Milica za list ‚‚Joy‚‚.

Milica dodaje da devojkama  na prvoj godini najteže pada da se priviknu na terenske uslove, na boravak u šatoru i nemogućnost redovnog održavanja higijene, ali i to se prevaziđe kaže ona.

‚‚ Ako nešto ne možemo same da uradim, momci nam priteknu u pomoć, a ponekad nam i u šali dobace: Htele ste da upišete akademiju, ponašajte se u skladu s onim što se od vas traži.‚‚

Kada je reč o odustajanju, naša sugrađanka je pomišljala i na taj čin.

‚‚ Iskreno, bilo je momenata kada sam pomišljala da odustanem. Prvi odlazak na teren bio mi je jako naporan. Nedostajala mi je mama, za koju sam veoma vezana, a i prvi put se prema meni neko postavljao kao neprikosnoveni autoritet, govorio povišenim tonom… Rasplakala sam se kada je jedan podoficir povikao na mene zbog kreveta koji nisu bili namešteni. Tada sam htela da napustim sve i da se vratim kući, ali brzo sam se pribrala i nikada više nisam ni pomislila na tako nešto. Akademija te nauči da se boriš za sebe, da jačaš karakter, stičeš samopouzdanje… Ubeđena sam da će svako od nas odavde izaći kao bolja ličnost. Među kadetima se rađaju divna prijateljstva‚‚.

Milutinovićeva kaže da kada je počela da nosi uniformu, izgbila je deo onog ženskog samopouzdanja, pa je odlučila da bez šminke ne izlazi iz sobe.  U slobodno vreme sa društvom ode na kafu a vikendom izađe u neki klub.

Vojna akademija Milica Milutinovic
Milica Milutinović prva sa desne strane

‚‚‚Tada se haljine, štikle i nakit podrazumevaju, a tokom dana najčešće nosim farmerke i patike. Rado listam modne magazine, horoskop obavezno pročitam – iako u njega ne verujem. Volim da čitam , da stičem nova znanja, a namera mi je da po završetku akademije upišem još nešto‚‚.

 

6 Komentara

  1. Bravo za Milicu, zelim joj uspeha i srece na akademiji.
    Podsecana radi, zelim da vam kazem da Milica nije *prva devijka vojnik iz Svrljiga*. Zaboravili ste Jasminu Stevanović (devojačko prezime) koja još uvek radi kao vojnik i Tanju Bogdanović (devojačko prezime) koja je posle reforme u vojsci ostala bez posla. Obe tada devojke a sada majke su završile vojnu školu u Sarajevu.
    Dobra su nam deca ali ni mi nismo loši 🙂

  2. ‚‚ Ako nešto ne možemo same da uradim, momci nam priteknu u pomoć, a ponekad nam i u šali dobace: Htele ste da upišete akademiju, ponašajte se u skladu s onim što se od vas traži.‚‚

    Upravo tako, i sigurno se momci ne sale kada to kazu.

  3. Svaka cast Mici,ali moram vas korigovati-ona jeste prva devojka iz Svrljiga koja je upisala Vojnu akademiju,ali daleko od toga da prva devojka vojnik.Ja sam jedna od par njih koja je vec nekoliko godina profesionalni vojnik,inace sam jedna od
    prvih cetiri zena iz Srbije koje se trenutno nalazi na dvomesecnoj obuci u Spaniji ,i koje ce odmah nakon toga biti upucene u multinacionalnoj operaciji u Libanu.Tako da znate da imate i zemljakinju koja je postala deo UN-a,pozz iz Spanije

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano