Broj pregleda

Na pomolu ‚‚kuća trećeg doba‚‚

U ponedeljak, 8.oktobra, predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, sastao se sa držаvnim sekretаrima ministаrstva rаdа, zapošljavanja i socijаlne politike Drаgijem Vidojevićem i Brаnkicom Jаnković. Otvaranje ‚‚Gerontološkog‚‚ centra bio je glavni povod sastanka.

Miletic Gerontoloski centar

 – Trenutno iz naše opštine imamo 73 korisnika Geronto usluga u centrima u okruženju. Dobili smo uveravanja od državnih sekretara da će nam njihovo Ministarstvo pomoći u rešavanju ovog problema, istakao je Miletić i iskoristio priliku i zahvalio se ministru za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Jovanu Krkobabiću, na dosadašnjoj saradnji.

Po svemu sudeći opština Svrljig spremna je da obezbedi 150 hiljada evra za rekonstrukciju objekta koji se nalazi u okviru Doma zdravlja, rečeno je na jučerašnjem sastanku. Objekat namenjen Geronto-centru,pružaće usluge i pomoć osobama trećeg životnog doba i vršiti višestruke funkcije i zadatke u sistemu celokupne društvene brige o starima. Najznačajnije funkcije vaninstitucionalne zaštite su: socijalna, ekonomska, zdravstvena, psihološko-emotivna i humanitarna.

Sekretari

U okruženju budućeg Geronto-centra, pored Doma zdravlja, nalazi se SC ‚‚Pastirište‚‚ koji će služiti za rekreaciju i šetnju pored reke, tu je i prihvatilište za stare, odnosno objekat Crvenog krsta u kome je smeštena i narodna kuhinja, što znači da zgrada za potrebe Gereonto centra nije slučajno izabrana.

Miletić je naglasio da se iskreno nada da će jučerašnja inicijativa opštine Svrljig biti prihvaćena od strane ovog Ministarstva.

Državni sekretari, Dragi Vidojević i Brankica Janković, izrazili su spremnost da pruže svu stručno-tehničku i finasijsku pomoć u gradnji Geronto-centra u Svrljigu.

Brankica Jankovic
Brankica Janković

Impresionirani smo načinom na koji čelni ljudi opštine Svrljig predvođeni predsednikom Miletićem,vode računa i kakve planove imaju upravo kada je reč o najstarijim sugrađanima. Činjenica da su oni prepoznali problem i pozvali nas da ga zajednički rešimo.
Značajnije je da su aktivno počeli da ga rešavaju, da imaju sve podatke o staračkim domaćinstvima, kojih je 60 %  na ovoj teritoriji, i da znaju šta hoće i kako to da reše. Takođe je veoma značajno što je namera da se oformi višenamenska ustanova, za stare, decu sa posebnim potrebama, i pomoć u kući, rekla je u svom izlaganju na konferenciji za novinare, Brankica Janković.

Posle zajedničke konferencije za štampu, gosti su sa domaćinima obišli svrljiški Centar za socijalni rad, objekat budućeg Geronto-centra i prihvatilište Crvenog krsta.

 

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Jedan komentar

  • Bice malo mesta za sve.Svrljig je i onako opstina staracka i sve vise je takvih nego novorodjenih.Pet sest kuca ce trebati

Komentar

Your email address will not be published.