Search
Close this search box.
Broj pregleda

Sajam poljoprivrede: Svrljižanima najveći broj nagrada

Podeli sa prijateljima:

Šesti sajam poljoprivrede održan je na prostoru Konjičkog kluba „Niš“ u Niškoj Banji u subotu, 29. septembra 2012.godine. 

Sajam poljoprivrede Niska Banja 2012

Svrljiške izlagače obišli su predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, šef odseka za privredu opštine Svrljig, Vlada Krstić i direktor JKSP-a Igor Davidović.

– Danas smo još jednom pokazali da smo najbolji ali i to šta znači ulagati u poljoprivredu, prvenstveno u razvoju stočarstva. Najbrojniji su bili naši ljudi i pritom osovojili najveći broj nagrada. Opština Svrljig je izlagačima-poljoprivrednicima iz Svrljiga izašla u susret i ovog puta obezbedivši sredstva za prevoz stoke na 6. sajmu u Niškoj Banji, rekao je Miletić.

Svrljig Niska banja

Inače, u sklopu  poljoprivrednog sajma održana je Republička izložba koza i ovaca. Svrljižani su bili najbrojniji izlagači stoke, ali takođe osvojili i najveći broj nagrada.

Niska B

Svrljiški poljoprivrednici se slažu da se grana stočarstva mora omasoviti, jer ekonomski prosperitet vide u tome.

Grla stoke po svaku cenu moramo održati, po mogućstvu i povećati i unaprediti stočarstvo u našem kraju. Bitno je da smo danas pokazali svima da je stoka sa svrljiških pašnjaka najkvalitetnija, rekao je poljoprivrednik Savić iz Svrljiga. 

Miletić je naglasio da će opština u narednom periodu sagledati mogućnost oko realizacije pomoći poljoprivrednicima koji su u proteklom periodu imali drastičnih problema oko ishrane stoke zbog elementarne nepogode suše.

Kupovinom hrane ili direktnim subvencijama pomoći ćemo našim stočarima da unaprede i pritom održe svoja stada. Pozvao sam poljoprivrednike da dođu i pritom sami predlože i neki drugi način na koji možemo da im pomognemo da njihova grla stoke ne prodaju već da ih sačuvaju, naglasio je Miletić.

U kategorija ovaca  prvo mesto osvojila je kolekcija Jovanović Hranislava iz Plužine, kategorija dviski prvo mesto kolekcija Despotović Hranislava iz Plužine. Posebne nagrade u kategoriji dviski osvojili su  Kostić Sreten i Lazarević Milutin iz Svrljiga.

U kategoriji ovnova pobedli su vlasnici 1. Stanojević Milan iz Svrljiga, 2.  Jovanović Hranislav iz Pluzine i 3. Savić Ivica Svrljig.

Uručene su i posebne nagrade: za dugogodišnji rad u uzgoju ovaca Ivković Hristivoje Drajinac, za perspektivnog izlagača nagradu je osvojio Nikodijević Mališa iz sela Drajinac.

Republička izložba koza: u kategorji koza ‚‚balkanske rase‚‚ 1. mesto osvojila je kolekcija Jović Dalibora iz Svrljiga. Posebna nagrada u kozarstvu uručena je  Mitić Dejanu iz sela Prekonoga.

2 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

VIŠE IZLAGAČA NEGO PROTEKLIH GODINA