Sajam poljoprivrede: Svrljižanima najveći broj nagrada

Broj pregleda

Šesti sajam poljoprivrede održan je na prostoru Konjičkog kluba „Niš“ u Niškoj Banji u subotu, 29. septembra 2012.godine. 

Sajam poljoprivrede Niska Banja 2012

Svrljiške izlagače obišli su predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, šef odseka za privredu opštine Svrljig, Vlada Krstić i direktor JKSP-a Igor Davidović.

– Danas smo još jednom pokazali da smo najbolji ali i to šta znači ulagati u poljoprivredu, prvenstveno u razvoju stočarstva. Najbrojniji su bili naši ljudi i pritom osovojili najveći broj nagrada. Opština Svrljig je izlagačima-poljoprivrednicima iz Svrljiga izašla u susret i ovog puta obezbedivši sredstva za prevoz stoke na 6. sajmu u Niškoj Banji, rekao je Miletić.

Svrljig Niska banja

Inače, u sklopu  poljoprivrednog sajma održana je Republička izložba koza i ovaca. Svrljižani su bili najbrojniji izlagači stoke, ali takođe osvojili i najveći broj nagrada.

Niska B

Svrljiški poljoprivrednici se slažu da se grana stočarstva mora omasoviti, jer ekonomski prosperitet vide u tome.

Grla stoke po svaku cenu moramo održati, po mogućstvu i povećati i unaprediti stočarstvo u našem kraju. Bitno je da smo danas pokazali svima da je stoka sa svrljiških pašnjaka najkvalitetnija, rekao je poljoprivrednik Savić iz Svrljiga. 

Miletić je naglasio da će opština u narednom periodu sagledati mogućnost oko realizacije pomoći poljoprivrednicima koji su u proteklom periodu imali drastičnih problema oko ishrane stoke zbog elementarne nepogode suše.

Kupovinom hrane ili direktnim subvencijama pomoći ćemo našim stočarima da unaprede i pritom održe svoja stada. Pozvao sam poljoprivrednike da dođu i pritom sami predlože i neki drugi način na koji možemo da im pomognemo da njihova grla stoke ne prodaju već da ih sačuvaju, naglasio je Miletić.

U kategorija ovaca  prvo mesto osvojila je kolekcija Jovanović Hranislava iz Plužine, kategorija dviski prvo mesto kolekcija Despotović Hranislava iz Plužine. Posebne nagrade u kategoriji dviski osvojili su  Kostić Sreten i Lazarević Milutin iz Svrljiga.

U kategoriji ovnova pobedli su vlasnici 1. Stanojević Milan iz Svrljiga, 2.  Jovanović Hranislav iz Pluzine i 3. Savić Ivica Svrljig.

Uručene su i posebne nagrade: za dugogodišnji rad u uzgoju ovaca Ivković Hristivoje Drajinac, za perspektivnog izlagača nagradu je osvojio Nikodijević Mališa iz sela Drajinac.

Republička izložba koza: u kategorji koza ‚‚balkanske rase‚‚ 1. mesto osvojila je kolekcija Jović Dalibora iz Svrljiga. Posebna nagrada u kozarstvu uručena je  Mitić Dejanu iz sela Prekonoga.

Pročitajte i

Osmomartovska izložba ručnih radova

“Udruženje penzionera – Aktiv žena“ povodom Dana žena za svoje sugrađanke priredilo je izložbu ručno vezenih radova. U toku jučerašnjeg dana izložbu su posetili naši

Održana XVIII izložba ovaca i sira

U četvrtak, 8. maja, na sportskom centru “Pastirište“ u Svrljigu održana je XVIII izložba ovaca i sira. Na ovogodišnjoj izložbi čiji je cilj očuvanje poznate

2 Komentar

  • Ovo oko kategorije ovnova mi bas nije jasno.

    • Prvo ti i tebi slicni pa svi ostali.
      Jel’ sad jasnije!?!?

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *