Search
Close this search box.
Broj pregleda

Vraćaju sud?

Podeli sa prijateljima:

Na današnjem zasedanju opštinskih većnika dogovoreno je da se uputi apel, u vidu incijative Ministarstvu pravde, kako bi se Svrljigu vratila  sudska ustanova. 

Sud Svrljig

Zakonskim rešenjima broj sudova u Srbiji  znatno je smanjen. Umesto nekadašnjih 138 opštinskih sudova, novim zakonom koji je počeo da funkcioniše 1.januara 2010.godine, uspostavljeno je 34 osnovna suda, a promenjeni su i njihovi nazivi, nadležnost i organizacija.  Sudovi opšte nadležnosti promenili su nazive u osnovni, viši-apelacioni i vrhovni-kasacioni sud, a, pored njih, postoje sudovi takozvane specijalizovane nadležnosti, a to         su privredni i prekršajni sudovi.

Ovakvom reorganizacijom sudstva u Srbiji, u Svrljigu je ostalo samo odeljenje ove ustanove sa pisarnicom i jednim sudijom, dok su skoro svi poslovi preneti u Osnovni sud u Nišu.

Po rečima prvog čoveka opštine Svrljig, Milije Miletića, sud je iz više razloga neophodan Svrljigu, bez obzira da li će se zvati kao ranije Opštinski ili Osnovni sud.

Sudska zgrada svlrjig

–  Posle ukidanja ove institucije u Svrljigu, naši ljudi su prinuđeni, pogotovu iz sela, da prevaljuju po stotinu kilometara u odlasku i povratku do suda u Nišu, za bilo kakvu krivičnu raspravu. Reč je o većim materijalnim izdacima koji se čine na ovaj način i ne samo ovaj način jer se troškovi prave i za dolazak sudija iz Niša. Situacija je još teža u zimskom periodu, kada dolazi do prekida i obustava saobraćaja, pa niti stranka može do suda u Nišu niti sudija da dođe da sudi u odeljenju u Svrljigu. Naši žitelji ne samo da su izloženi dodatnim troškovima već, kad je reč o selima, znamo da je većina staračkih domaćinstava čijim je članovim teško ako ne i nemoguće, da dođu i do lekara u Svrljigu. Najzad Svrljig ima višedecenijsku tradiciju postojanja ove institucije i neopravdano je da bude na margini, kada neka mesta slične veličine imaju svoje sudove. Zato smo odlučili da pošaljemo inicijativu i nadamo se da će naš apel da se Svrljigu vrati sud, biti pozitivno rešen, rekao je na sednici, predsedavajući Milija Miletić, predsednik opštine Svrljig.

Prema odluci većnika, načelnik Opštinske uprave Zdravko Krstić je zadužen da odmah sačini dokument o inicijativi i da ga već danas pošalje u Beograd.

U glavnom gradu postojalo je pet opštinskih sudova, a da novim zakonom ustanovljen je jedan osnovni sud, prvi sud za uže područje Beograda i drugi osnovni sud za šire područje .

2 Komentara

  1. nisam za ovu odluku naravno,jer spadamo u varosicu kojoj pripada sud,takav-kakav je,ali sam protiv toga da se svako tuzaka sa svakim:za pola metra preorane zemlje,za zgazeno mace,posecen bagremcic,,,i za ostale budalastine da neko trosi drzavno vreme u glupost,e za to i treba nekako drugacije da se organizuje.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano