Search
Close this search box.
Broj pregleda

Požari i u svrljiškom kraju

Podeli sa prijateljima:

U svrljiškom kraju, tokom vikenda, izbio požar na čak pet lokacija. Vatrogasne jedinice, pripadnici JP ‚‚Srbija šume‚‚ i  dobrovoljnog vatrogasnog društva uz pomoć žitelja, uspeli su da požare lokalizuju.

pozar ( Foto: A.Kostić)

Buktinja je zahvatila groblje u Beloinju, šume u Popšici, Galibabincu, Varošu i Manojlici. Veća šteta pričinjena je u Popšici, dok je najrizičnije bilo u Manojlici, u mahali Pećinci, gde je vatrena stihija pretila da ugrozi kuće i ekonomske objekte.

Požar u Popšici prijavljen je vatrogasnoj jedinici u Svrljigu u petak oko 13 sati kada je gorelo oko 5 hektara šume, da bi se do juče proširio na oko 22 hektara. Požar je sada pod kontrolom, a u gašenju učestvuje oko 20 vatrogasaca iz Svrljiga i Niša. U gašenju ovog požara u dva navrata učestvovalo je i po 3 aviona poljoprivredne avijacije, ali se od gašenja vatre iz vazduha odustalo zbog visokih i gustih krošnji drveća i malog kapaciteta nosivosti vode ovih aviona. U gašenju požara,  pomagao je i predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

vatra

– U Svrljigu je zaista potrebno formiranje dobrovoljnog vatrogasnog društva, jer još uvek nema nagoveštaja za upošljavanje dovoljnog broja vatrogasaca, naglasio je Miletić.

Po rečima predsednika opštine, iz lokalne samouprave su spremni da u narednom periodu obezbede još jedno vatrogasno vozilo koje će biti uvek na usluzi vatrogasnoj jedinici u Svrljigu.

Tokom jučerašnjeg dana požar u selu Galibabinac pretio je da zahvati i kuće, ali je na vreme lokalizovan. U tom požaru izgorelo je oko 10 hektara šume, trave i niskog rastinja i oko 10 ari borove šume. požar je zahvatio i mesto zvano Kulište u selu Varoš, gde su na površini od oko 10 hektara kroz gabrovu i hrastovu šumu goreli trava i nisko rastinje, a oštećena su i dva drvena elektro-stuba.

U selu Manojlica, u mahali Pećinci, vatrogasci su uspeli da spasu dva ekonomska i jedan stambeni objekat, a u požaru je izgorelo oko 3 hektara suve trave i niskog rastinja. I u ovom požaru, koji je ugrožavao seoske kuće, oštećeno je 5 drvenih elektro-stubova.

Juče je požar izbio i na groblju u selu Beloinje, a u gašenju su, pored vatrogasaca, učestvovali i meštani ovog svrljiškog sela.

 

3 Komentara

  1. E dobro kad je “presednik” otisao da ga slikaju. I vi veze nemate sta pisete i slikate. Zapalite mu vatru, pa ga slikate da imate vest….

  2. Kad budes i ti bio predsednik i tebe ce slikati. Ali posto se to nece desiti NIKADA to ti je to ‚‚ce gledas‚‚ Miliju dok si ziv. A i treba,NAPRED MILIJA!!!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano