Search
Close this search box.
Broj pregleda

I ostali bi da ulažu u alternativne vidove energije

Podeli sa prijateljima:

Gigantske kompanije iz Ljubljane žele da investiraju u Svrljig. Njihovi predstavnici su prilikom sastanka sa predsednikom Miletićem pregovarali o ulaganju u alternativne vidove energije ali i pokretanju industrijske zone.

Slovenija

Energija sunčevog zračenja je najveći potpuno čist izvor energije koji je nam je na raspolaganju a još uvek nije dovoljno iskorišćen na našem prostoru. Opština Svrljig je na dobrom putu da sklopi ugovor sa Italijanskom firmom ‚‚Gascom Balkan‚‚ koja želi da svoja postrojenja I solarnu elektranu smesti nadomak Svrljiga, u Tijovcu I investira blizu 13 miliona evra. Ali oni itekako nisu jedini potencijalni investitori, koji žele da ulažu. Za Svrljig se interesuju i slovenački privredni subjekti koji uspešno posluju po celoj Evropi.

u Sloveniji

Svrljig je svakako u prednosti od ostalih gradova, konkretno što se tiče povoljnog geografskog položaja ali i potencijala sunčevog zračenja i vetra. Prosečno sunčevo zračenje u Srbiji je za oko 40% veće od evropskog proseka, što je investitorima ova činjenica postala veoma zanimljiva poslednjih meseci.

Naime, slovenački privrednici zainteresovani su za saradnju i ulaganje u alternativne vidove energije, solarnu i energiju vetra. Oni su upoznati sa dolaskom italijanskih investitora u Svrljig, što ih je dodatno zaintregiralo da dođu i uvere se u naše potencijale. Po rečima predsednika opštine Svrljig, Milije Miletića, njihov dolazak očekuje se u ovom mesecu.

–   Susreli smo se sa uspešnim privrednicima u Ljubljani, sa ljudima čiji su koreni iz Srbije. Svakako su imali razumevanja za nas i našu trenutnu ekonomsku situaciju. Oni će u septembru doći u Svrljig kako bi se detaljno upoznali sa prirodnim resursima i potencijalima sa kojim raspolažemo, rekao je Miletić i dodao da je opštini upućen poziv da poseti grad Minhen u Nemačkoj, gde većina ovih ljudi ima svoja industrijska postrojenja.

U kancelariji

Pored alternativne energije predloženo je da se dodatno sagleda stanje za izgradnju postrojenja za reciklažu plastike, stakla, folije ali i ostalog otpada.

–   Oni intenzivno rade na razvoju proizvodne tehnologije i širenju mreže dobavljača. Ovo je još jedna odlična prilika da se u Svrljigu uposli što veći broj radnika, istakao je Mileitć.

Reciklažni centar je u sklopu komunalnog preduzeća u nama bratskoj opštini Šentjernej. Direktor JKSP Svrljig, Igor Davidović, obišao je reciklažna postrojenja u kojima je upošljeno nekoliko radnika.

–   Direktorica komunalnog preduzeća JP EDS-Šentjernej  detaljno nas je upoznala sa sistemom rada u fabrici za recikliranje materijala. Objasnio sam da mi već imamo preduslovza otvaranje ovakvog pogona kod nas i da već duže vreme koristimo namenske kontejnere za reciklirani materijal, rekao je Davidović

Sve  što ostane nakon upotrebe može dalje da se iskoristi u proizvodnji, rečeno je na sastanku.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano