Search
Close this search box.
Broj pregleda

Čvršća veza Ljubljane i opštine Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Prestonica Slovenije, Ljubljana,  u narednom periodu svesrdno će pomoći opštini Svrljig u nabavci potrebne mehanizacije, mašina i vozila ali i u usmeravanju potencijalnih investitora na našim prostorima.

Zoran Jankovic i Milija Miletic

U okviru petodnevne posete Sloveniji, delegacija opštine Svrljig, predvođena predsednikom Miletićem, boravila je i u Ljubljani. Svrljižane je dočekao i ugostio gradonačelnik glavnog grada, Zoran Janković. Tom prilikom predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, predočio je trenutnu ekonomsku situaciju i od prvog čoveka Ljubljane zatražio konkretnu pomoć u usmeravanju slovenačkih privrednih subjekata na teritoriji opštine Svrljig.

–  Imamo potencijal i sve predispozicije za ravnomerno razvijanje privrede u našem kraju. Naši Svrljižani su radni i vredni, ali pre svega pošteni ljudi. Nadam se da ćemo u budućem periodu obezbediti stotinak radnih mesta i samim tim smanjiti stopu nezaposlenosti, kazao je Miletić.

Zoran Jankovic gradonacelnik Ljubljane

Miletić je naveo da je svrljiški kraj veoma poznat po kvalitetnim grlima stoke, preukusnom siru i mleku, ali i specijalitetima od mlečnih proizvoda, poput belmuža. Kada je reč o prirodnim resursima svrljiškog kraja slovenci su ovog puta upoznati i sa turističkim potencijalima u koje spadaju lovni i seoski. Ni u ovom razgovoru nije izostavljena nekadašnja fabrika lekovitog bilja ‚‚Krka‚‚ , kao i napori koji se čine da se to postrojenje fabrike vrati u Svrljig.

Pored toga pregovarano je da slovenci pomognu opštini Svlrjig u nabavci radnih mašina i vozila, koje će se znatno unaprediti i poboljšati rad  komunalnog preduzeću, Doma zdravlja i vatrogasnoj jedinici.

–  Ljubljana ima veliki broj kvalitetnih vozila koja ne zadovoljavaju standarde i potrebe Evropske unije, a što bi nama svakako dobrodošlo. Ponudili smo gospodinu Jankoviću da ta vozila preusmeri opštini Svrljig u vidu donacije i nadam se da će do toga doći veoma brzo, rekao je predsednik Miletić, nakon sastanka u kabinetu gradonačelnika Ljubljane.

Predsednik opstine Svrljig Milija Miletic

Na kraju dogovoreno da se u ovoj godini održi još jedan zajednički sastanak, ali ovog puta u Srbiji,  kako bi se nastavila započeta saradnja.

Sastanku su pored predsednika opštine Svrljig prisustvovali, zamenik predsednika skupštine grada Niša, Nenad Stanković i profesor Istorije, Damjan Damjanović.

Miletic urucuje poklon gospodinu Jankovicu

Podesećamo da su predhodnih meseci Svrljig i slovenačka opština Šentjernej učestvovale zajedno na projektima kod predpristupnih fondova EU i Danske organizacije LEDIB. Učešće je rezultirano sredinom godine otvaranjem Eko-Agro centra. Potom, relativno brzo u Svrljig stigao je skoro nov kamion za gašenje požara, kao još jedan vid donacije nama bratske opštine Šentjernej.

U svim projektima svesrdno je učestvovao i  tzv.’’ambasador’’ opštine Svrljig  u Ljubljani, profesor istorije, Damjan Damjanović. On je do sada uspešno sarađivao sa tamošnjim kulturnim centrima, vatrogasnim jedinicama ali i sa kabinetiom gradonačelnika Zorana Jankovića.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano