Search
Close this search box.
Broj pregleda

Divlje svinje oštetile njive kukuruza

Podeli sa prijateljima:

Ovu godinu poljoprivrednici će posebno zapamtiti, po lošem. Pregrmeli su ogromnu sušu koja im je prepolovila rod pa kao da sve to nije dovoljno, njihove oranice sada su na meti gladnih divljih svinja.

Kukuruz Svrljig

Čopori divljih svinja pojavili su se u svrljiškom selu Vlahovo i u okolnim zaseocima, a štetu koju su napravili desetkvoala je zasejane kulture kukuruza i pšenice.  Naime, poljoprivredniku S. Kostiću (88) iz sela Vlahovo od ukupnih 50 ari  pod kukurozom, uništeno je celih 25, dok je njegovoj komšiki uništen skoro ceo zasad.

Naporno je i teško u ovim godinama raditi ovako zahtevne poslove. A kada sve to lepo uradimo, mučimo se da vodu sa kladenca donesemo na polje zasada, i ako je sve to udaljeno poprilično. Ali eto, šta da se radi, prvo je suša prepolovila rod, a ono što ostade pojedoše divlje zveri, govori stari poljoprivrednik Kostić.

Iz obližnjih šuma, kasno u noć, divlje svinje kreću u potragu za hranom. Nju nalaze na poljima kukuruza, soje i pšenice, ali začudo, kaže jedan čoban iz obližnjeg zaseoka, počele su da brste i suncokret. On predpostavlja da su divlje svinje u tranzitu ili su se možda i ‚‚napatile‚‚ jer je video čopor od dvadesetak divljih svinja kako ulazi u njivu.

– Gladne svinje ‚‚haraju‚‚ danima, a još uvek se ni jedna lovačka puška nije oglasila, kaže čoban.

Ipak žitelji  se nadaju da će nadležni veoma brzo preduzeti određene mere i pružiti adekvatnu pomoć u nabavci setvenog materijala za sledeću sezonu a isto tako dozvoliti hajku na divlje svinje i sprečiti veću štetu.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

,,Krenule zimske čarolije''