Svrljig na udaru stranih investitora

Broj pregleda

Meteorološki stubovi za ispitivanje potencijala vetra koji su podignuti aprila 2010.godine na Dobriču kod Guševca i na Vetrilima prema Popšici uskoro će uroditi plodom i po svemu sudeći prerasti u vetro – elektrane.

Investitori Svrljig

Vetroelektrane ili aero-elektrane su vrsta elektrana koje koriste energiju vetra, koji je obnovljivi izvor energije. Vetroelektrane se sastoje iz noseće konstrukcije u obliku stuba, vetroturbine, generatora električne energije, dela koji reguliše brzinu obrtanja generatora i izlazni napon vetroelektrane i priključka na neki sistem za akumulisanje energije ili na električnu mrežu. Inače meteorološki stubovi koristili su proteklih godina za ispitvanje potencijala ‘’Ruže vetrova’’ radi kasnijeg postavljanja vetroelektrane na teritoriji opštine Svrljig.

Tim povodom, danas u predsednikovom kabinetu, boravila je delegacija gradske opštine Pantelej predvođena predsednikom SO Bratimirom Vasiljevićem kao i potencijalnim investitor iz Republike Slovačke.

Poseta delegacije Panteleja i slovackog investitora

Ukoliko potencijalni investitor iz Slovačke bude zadovoljan terenom i dosadašnjim+ ispitanim rezultatima, ubrzo možemo očekivati i izgradnju vetro-elektrana, a samim tim i upošljavanje određenog broja ljudi. Svakako želimo da iskoristimo alternativne izvore energije naglasio je Miletić i dodao da je opština Svrljig u predhodnom periodu pregovore vodila i sa investitorima iz Italije, koji žele da ulažu u izgradnju sistema za napajanje solarnom energijom.

Bratimir Vasiljević, je naglasio od kolikog je značaja današnja poseta Svrljigu.

– Želim da izrazim zadovoljstvo što se nalazimo u nama bratskoj opštini Svrljig, sa kojom se ujedno i graničimo. Ovo je prvi korak koji vodi ka dobroj saradnji. Zajedničkim snagama i idejama možemo doći do željenog cilja, odnosno ravnomernom razvoju naših opština, naglasio je Vasiljević.

Miletic Vasiljevic

Oni su nakon sastanka, u pratnji predsednika Miletića i zamenika direktora Direkcije Dobrivoja Stojanovića, obišli teren na Dobriču i Vetrilima.

Pročitajte i

Mogućnost za izgradnju mini hidroelektrana

Čanovi Opštinskog veća opštine Svrljig, u sredu, 18. decembra, održali su 42. sednicu na kojoj su utvrdili predlog Odluke o određivanju matičnih područja na teritoriji

Moguća izgradnja Vetro – parka

Opština Svrljig dobila povoljne rezultate nakon dvogodišnjeg ispitivanja potencijala ’’ruže vetrova’’ na Vetrilima kod Slivja. Uskoro se očekuju rezultati ispitivanja sa Dobriča. Agencija za energetsku

Vetrenjača na Dobriču

Meteorološki stub za ispitivanje potencijala vetra podignut je na Dobriču kod Guševca u Svrljigu. Ovaj stub služiće narednih godinu dana za ispitivanje potencijala ruže vetrova

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *