Search
Close this search box.
Broj pregleda

Danas počinje čuvena manifestacija ‚‚Belmužijada‚‚

Podeli sa prijateljima:

Naredna tri dana u znaku belmuža. Po najavama organizatora kroz Svrljig će za ova tri dana ( 3, 4. i 5.avgust ) prodefilovati više od 50 hiljada ljudi. 

Belmuzijada 2012

Na Sportskom centru “Pastirište” okupiće se veliki broj ljubitelja svljiškog sira i posebno na svrljiškog belmuža, autentičnog proizvoda iz ovog kraja. Po rečima Milije Miletića, predsednika Opštine Svrljig, očekuje se najveća poseta do sad naročito iz inostranstva.  Centralni događaj je svakako takmičenje u pripremanju belmuža, čije je finale zakazano za poslednji dan u nedelju u 18:15 h.

BELMUZIJADA 2 0 1 2

Tradicionalno je i nadmetanje u pastirskom višeboju koje će trajati sva tri dana.  Slatke i slane pite, kao i domaći kolači takodje će se naći na oceni stručnog žirija festivala. Izbor najlepših svrljiških pastirica je svakao najteži zadatak žirija.  Svake godine, pobednica, postaje zaštitno lice sledeće Belmužijade.

Broj učesnika je znatno veći nego ranijih godina, a za takmičenje u spravljanju belmuža takmičiće se majstori iz više gradova i mesta jugoistočne Srbije.

U okviru sedme “Belmužijade“ po redu biće održani koncerti Ane Bekute, Adila Maksutovića, Saše Matića.

Ukratko o Belmužijadi:
Belmužijada, kulturno i privredno – turistička manifestacija održava se u Svrljigu od 2006.godine. Svakako, cilj ove manifestacije je prezentacija svrljiške opštine, sa akcentom na svrljiško jagnje, svrljiški sir, svrljišku ovcu, kačkavalj i posebno na svrljiški belmuž, autentičan proizvod iz ovog kraja.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano