Svrljiške novine

Broj pregleda

Milica Milenković iz Svrljiga dobila priznanje ‚‚Timočka lira za poeziju‚‚

“Timočka lira”, tradicionalno priznanje Drugog programa Radio Beograda, koje se svake godine dodeljuje najboljem pesniku Festivala kulture mladih u Knjaževcu, pripala je Milici Milenković iz Svrljiga.

Književno stvaralaštvo jedan je od najstarijih programskih sadržaja knjaževačkog Festivala kulture mladih Srbije. Za razliku od dugogodišnje prakse raspisivanja festivalskog konkursa za najbolje ostvarenje u oblasti poezije, učesnike književne večeri na 51. festivalu izabrao je selektor.

Dvanaestoro mladih pesnika nastupilo je pred prepunim gledalištem na platou ispred knjaževačkog Doma kulture, a festivalski žiri koji su ove godine činili Radoslav Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, književni kritičar Tamara Krstić i knjaževački pesnik Obren Ristić, nagradio je najbolje.

Timocka lira Svrljizanka

Prva nagrada – “Timočka lira”, tradicionalno priznanje Drugog programa Radio Beograda najboljem pesniku festivala u Knjaževcu – pripala je Milici Milenković iz Svrljiga, druga Nemanji Dragašu iz Beograda, a dve treće nagrade dodeljene su Ani Mitrašinović iz Mladenovca i Mini Gligorić iz Beograda.

Ovogodišnji laureat, Milica Milenković, apsolventkinja Filizofskog fakulteta u Nišu, piše prozu i peziju, 2010. godine objavila je svoj prvi roman, a prošle godine pobedila na Festivalu poezije mladih u Vrbasu.

Sebe doživljava kao originalnog stvaraoca koji u poeziji pokušava da unese nešto novo kombinujući savremeno i tradicionalno.

“Zadovoljna sam osvojenom prvom nagradom u Knjaževcu”, rekla je Milica. “Svako javno priznanje podstrek je pesniku za njegov dalji rad i trud, da mu svaka nova knjiga bude bolja od prethodne.”

Tamara Krstić, novinar-urednik Drugog programa Radio Beograda, književni kritičar i član festivalskog pesničkog žirija, za mlađu srpsku pesničku scenu kaže da pokazuje zanimljivo višeglasje i da je možda trenutno najbolji deo naše književnosti:

“Poezija ne samo da zahteva poseban pogled na svet, već nam razotkriva i tajne jezika koje leže u njoj. Drugi program Radio Beograda je program kulture i umetnosti i za književnost ima dosta prostora, posebno za poeziju i stvaralaštvo mladih.”

Nastup mladih pesnika pred knjaževačkom publikom muzikom je upotpunio Gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove. Njihovi radovi biće objavljeni u festivalskom pesničkom zborniku.

izvor: rts

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

1 Komentara

  • Bravo tetka :)!

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *