Broj pregleda

Milica Milenković iz Svrljiga dobila priznanje ‚‚Timočka lira za poeziju‚‚

“Timočka lira”, tradicionalno priznanje Drugog programa Radio Beograda, koje se svake godine dodeljuje najboljem pesniku Festivala kulture mladih u Knjaževcu, pripala je Milici Milenković iz Svrljiga.

Književno stvaralaštvo jedan je od najstarijih programskih sadržaja knjaževačkog Festivala kulture mladih Srbije. Za razliku od dugogodišnje prakse raspisivanja festivalskog konkursa za najbolje ostvarenje u oblasti poezije, učesnike književne večeri na 51. festivalu izabrao je selektor.

Dvanaestoro mladih pesnika nastupilo je pred prepunim gledalištem na platou ispred knjaževačkog Doma kulture, a festivalski žiri koji su ove godine činili Radoslav Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, književni kritičar Tamara Krstić i knjaževački pesnik Obren Ristić, nagradio je najbolje.

Timocka lira Svrljizanka

Prva nagrada – “Timočka lira”, tradicionalno priznanje Drugog programa Radio Beograda najboljem pesniku festivala u Knjaževcu – pripala je Milici Milenković iz Svrljiga, druga Nemanji Dragašu iz Beograda, a dve treće nagrade dodeljene su Ani Mitrašinović iz Mladenovca i Mini Gligorić iz Beograda.

Ovogodišnji laureat, Milica Milenković, apsolventkinja Filizofskog fakulteta u Nišu, piše prozu i peziju, 2010. godine objavila je svoj prvi roman, a prošle godine pobedila na Festivalu poezije mladih u Vrbasu.

Sebe doživljava kao originalnog stvaraoca koji u poeziji pokušava da unese nešto novo kombinujući savremeno i tradicionalno.

“Zadovoljna sam osvojenom prvom nagradom u Knjaževcu”, rekla je Milica. “Svako javno priznanje podstrek je pesniku za njegov dalji rad i trud, da mu svaka nova knjiga bude bolja od prethodne.”

Tamara Krstić, novinar-urednik Drugog programa Radio Beograda, književni kritičar i član festivalskog pesničkog žirija, za mlađu srpsku pesničku scenu kaže da pokazuje zanimljivo višeglasje i da je možda trenutno najbolji deo naše književnosti:

“Poezija ne samo da zahteva poseban pogled na svet, već nam razotkriva i tajne jezika koje leže u njoj. Drugi program Radio Beograda je program kulture i umetnosti i za književnost ima dosta prostora, posebno za poeziju i stvaralaštvo mladih.”

Nastup mladih pesnika pred knjaževačkom publikom muzikom je upotpunio Gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove. Njihovi radovi biće objavljeni u festivalskom pesničkom zborniku.

izvor: rts

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Jedan komentar

  • Bravo tetka :)!

Komentar

Your email address will not be published.