Search
Close this search box.
Broj pregleda

Unapređenje organske proizvodnje

Podeli sa prijateljima:

Program lokalnog ekonomskog razvoja na Balkanu – ‘’LEDIB’’ učestvovaće u finansiranju programa unapređenja organske proizvodnje hrane u opštini Svrljig.

022

Svrljig je čista i za život zdrava okolina, samim tim i organska proizvodnja je moguća. Akcenat je potrebno staviti na stočarsku i ratarsku proizvodnju, a samim tim i na organsku proizvodnju voća i povrća.

Tim povodom danas je dvadesetak svrljiških poljoprivrednika prisustvovalo seminaru u Nišu, odnosno edukaciji na temu organske proizvodnje.

Za pokretanje organske proizvodnje, naročito voća i povrća, potrebna su minimalna sredstva, a ulaganja se vraćaju već posle nekoliko meseci, kažu stručnjaci sa poljoprivrednog fakulteta. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Milica Akšić sa katedre za voćarstvo kazala je da su naročito perspektivne kulture za gajenje u Srbiji šljiva, malina, višnja, kupina, kao i lešnik, orah i kesten, odnosno sve što može da se uzgaja na svrljiškom podneblju.

013

Po rečima organizatora skupa, Dragiše Todorovića, program se sastoji iz dva dela tako da će se poljoprivrednici već sredinom jula susresti ponovo sa stručnjacima iz oblasti poljoprivrede.

Todorović je ovom prilikom istakao značaj proizvodnje organske hrane odnosno plasman proizvoda i dodao da Svrljig ima velike šanse da bude ‚‚mini fabrika‚‚ sa zdravim i ekološko čistim proizvodima.

031

Seminaru o organskoj proizvodnji prisustvovali su i predsednik opštine Svrljig Milija Miletić i predsednica SO Svrljig Jelena Trifunović.

Pozvao sam današnje predavače da dođu i kod nas u Svrljigu održe  seminar za sve naše poljoprivrednike. Organska poljoprivreda, kao proizvodni metod koji je ekološki prihvatljiv i koji se zasniva na prirodnim procesima i upotrebi organskih i prirodnih mineralnih materija, sve je popularniji u Srbiji. Proizvodnja je jeftinija i zdravija, a već godinama unazad se praktijuje u celom svetu, rekao je predsednik Miletić.

Predavači: Milica Aksić sa poljoprivrednog fakulteta iz Beograda,  Dragoljub Janković stručnjaka za organsku proizvodnju’’Ekocet’’ Beograd, Muzafer Šekularac stručnjak za popravku kvaliteta zemljišta i prof. visoke tehnološke škole u Kruševcu Dragiša Todorović, .

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano