Search
Close this search box.
Broj pregleda

Svrljižanka oduševila Evropljane

Podeli sa prijateljima:

Da Svrljižani i Svrljižanke pripremaju najbolju hranu dokazano je na takmičenju u Grčkoj u kome je učestovalo 42 predstavnika zemalja.  Zorica Milanović iz Svrljiga spremala je hranu u timu Srbije i osvojila četvrto mesto.

Svrljizanka na delu

Po svemu sudeći manifestacija ‚‚Festival hrane‚‚ je tradicionalna, održava se od 1997.godine u grčkom gradu Solunu. Ovogodišnja konkurencija bila je brojnija za razliku od proteklih godina, a Srbija je osvojila četvrto mesto po prodaji porcija hrane od 42. državne ekipe.

stand srbije

Štand naše zemlje bio je prebogat narodnim jelima pasuljom sa rebarcima, suvom paprikom, svadbarskim kupusom, čuvenim punjenim sarmama i paprikama, đuvečom, jagnjetinom, piletinom sa pečurkama i raznim prelivima. Pored mesnatih na štandu su posetioci mogli naći srpsku gibanicu, domaću pitu, razne starinske kolače koji ne mogu da se kupe. Da bi štand bio kompletiran srpkske domaćice iznele su kao aperitiv domaću rakijicu.

Sve to je uslovilo da naš štand bude prepravljen strancima koji su se oduševljavali preukusnim jelima i domaćom rakijom.

Imamo stalne posetioce svake godine, ali taj broj se znatno povećava, verovatno im se dopada naša kuhinja. Pokušavam da iz godine u godinu celom svetu prezentujem kakvu hranu Svrljižanke spremaju, kaže Milanovićeva i dodaje da grci moraju da probaju naš najbolji specijalitet Belmuž.

nas stand Milanoviceva prva sa desne strane

Zorica Milanovic poreklom Svrljižanka a već nekoliko godina živi i radi u Grčkoj, odnosno u Solunu, zanat za dobro pripremanje hrane ponela iz svog rodnog mesta a sve je to naučila od svojih predaka.

Grke je dodatno zainteresovala priča o Belmužu i manifestaciji koja prati ovaj specijalitet te su nagovestili svoj dolazak i izlaganje njihovih specijaliteta u Svrljigu avgusta meseca.

Ucesnici

Takmičenje se organizuje 15 godina za redom i sav prikupljen prihod ide u humanitarne svrhe.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

IZRAELCI ZAINTERESOVANI ZA SVRLJIŠKA STADA