Search
Close this search box.
Broj pregleda

Rusalni petak i litije u Grbavču

Podeli sa prijateljima:

Žitelji svrljiškog sela Grbavča danas obeležavaju Blagi petak i nose litije. U istočnim našim krajevima narod trojičinu nedelju zove još i Rusalna nedelja, tako da je današnji dan po narodnom kazivanju ‚‚Rusalni petak‚‚

Русални петак

Pravoslavni vernici i žitelji Grbavča prisustvovali su  Liturgiji u Hramu Svete Trojice, koju su služiili jereji Milenko Milutinović i Novica Lazarević iz niške pravoslavne crkve Pantelejmon.

Јереји

Liturgiji i litijama  prisustvovao je i predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić.

Čestitam vam praznik, želim vam puno zdravlja, sreće i uspeha u životu i da do godine budemo ovde u mnogo većem broju, rekao je Miletić i iskoristio priliku da pozove sve prisutne da večeras u 19 časova dođu u centar sela na igranku.

Милија Милетић

O Hramu Svete Trojice u Grbavču:
Hram Sv. Trojice podigoše seljani  selo Grbavče svojim dobrovoljnim prilogom i snagom 1911 godine. Obnovljena 1990 godine. Poslušavši reči Hristove, apostoli se vratiše po Njegovom Vaznesenju, u Jerusalim i tu na molitvi sačekaše silazak Duha Svetoga. Deseti dan po Hristovom Vaznesenju, pojavi se Duh Sveti u vidu velike plamene buktinje i razdeli se plamenim jezicima na sve apostole. Tada oni dobiše čudesne moći, između ostalog moć da govore mnogim jezicima i da čine čudesa.

Грбавче Црква

Mnogo ljudi tada poverova u Hrista i krstiše se u Njegovo ime. Naša Crkva praznuje ovaj događaj u 50-i dan posle Vaskrsenja ili 10-i dan posle Vaznesenja Hristovog (Spasovdan) i zove se DUHOVI ili TROJICE. Za ovaj praznik se u našim hramovima služi Sveta Liturgija, unosi se sveža trava i cveće i posle molitve klečeći i moleći se Bogu, pletu se venci, koji se odnose domovima i stavljaju pored slavskih ikona u kući i kandila.Tropar (glas 8): Blagosloven jesi Hriste Bože naš, iže premudri lovci javljej, nizposlav im Duha svjatago, i tjem ulovljej vseljeniju, čelovjekoljubče slava Tebje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Igralište u Prekonogi dobija tribine

Radovi na mreži

Bez vode Ulica Hadžićeva

Srećna slava

Danas su Sveti mučenici Kozma i Damjan

Obavezno pročitajte

HITNO UPOZORENJE GRAĐANIMA OPŠTINE SVRLJIG: DOŠLO JE DO ZLOUPOTREBE PUNOMOĆJA!

Od ponedeljka (15. jula)

Kreću prijave za učešće na 18. Belmužijadi

Bez zakazivanja i zdravstvene knjižice

Preventivni pregledi štitaste žlezde danas u Domu zdravlja od 8 do 17h

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano