Search
Close this search box.
Broj pregleda

Lukavički potok poplavio svrljiško naselje Saraj

Podeli sa prijateljima:

Danas oko podneva, posle višečasovnog pljuska, vodena bujica je iznenada nasrnula na Svrljig preteći da ozbiljno ugrozi dva najveća naselja u priobalju svrljiškog Timoka ,,Saraj,, i ,,Jelašje,, .

Poplave u Svrljigu

U Naselju ,, Saraj,, ,u trenutku kada je bujica već pretila da provali u podrume kuća, probijen je prolaz preko njiva. Građani su insistirali da se probije bedem u priobalju  i voda usmeri u korito Timoka  ali prema objašnjenju načelnika Štaba, Vukosava Ivkovića, to se nije  smelo, prvo što opština za to nema ovlašćenja i drugo što uvek postoji latentna opasnost da Timok brzo nadođe i kroz probijeni otvor krene u naselje. Znači, od dva zla izabrano je manje, plavljenjem nekoliko njiva ali je time sprečeno prodiranje vode u nekoliko desetina kuća u ,,Saraju,,.

–         Najozbiljnija situacija bila je u naselju ,,Saraj,, gde se izlio Lukavički potok i potekao ulicama prodirajući u neka dvorišta. Hitno smo okupili Šab za vanredne situacije i odmah krenuli na teren zajedno sa vatrogascima – spasiocima i radnicima JKP Svrljig, angažujući svu raspoloživu mehanizaciju. Druga neuralgična tačka bila je Naselje ,,Jelašje,, gde je postojala opasnost da se izlije Timok iz korita, ali smo u oba slučaja intervenisali što je moglo hitnije i verujem da smo,već u prva dva sata, sprečili materijalnu štetu znatno većih razmera od pričinjene u prvom trenutku, rekao je predsednik Štaba za delovanje u vanrednim sitaucijama i opštine Svrljig Milija Miletić.

Poplava u Svrljiguu

Kada je reč o Jelašju, blagovremenim probijanjem kanala ka koritu Timoka sprečeno je plavljenje kuća u priobalnom delu, tako da ovde praktično materijalne štete nije ni bilo.

Štab za vanredne situacije je u stalnom dežurstvu zbog strepnje da ne dođe do novog  naleta bujice nadolaskom vode u Timoku ili izlivanjem neke od pritoka, u slučaju da se obilne padavine nastave.

Jedan komentar

  1. Drago mi je što su moji zemljaci Svrljižani, bar na jedan dan, osetili kako se živi u prelepoj Veneciji :))))))))))) Naravno posle ove šale, sve pohvale interventnoj ekipi i rukovodstvu Opštine.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano