Broj pregleda

Kolektivno krštenje u Drajincu

Kolektivno krštenje priređeno je danas povodom slave, u narodu poznate kao letnji Sv. Nikola  u svrljiškom selu Drajinac. Krštenje je obavio sveštenik  crkve Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene u Svrljigu, jerej Strahinja Eraković. Svečanom čin u  prisustvovu su brojnih meštana  i predsednika opštine Svrljig, Milije Miletića, obavljen je u živopisnoj crkvi Sv. Nikole, građene u vizantijskom stilu u centru sela Drajinac.

u Drajijncu

–    Zadatak svih naših sveštenika je krštavanje svih vernika pa i u ovom kraju. Prioritet imaju osobe starije od 15 godina. Ja sam lično,  uz blagoslov svog starešine Jovana, obavio ovaj svečani čin, bez prehodne popularizacije preko medija. Ipak sam zadovoljan značajnim odzivom građana a posebno posetom predsednika Miletića čije je prisustvo uveličalo ovaj čin i kojo je do sada uvek bio blagonalan prema crkvi, posebno se angažujući za renoviranja dve crkve na našem području a u najavi je i obnova jedne crkvene sale, izjavio  je posle krštenja, pred crkvom Sv. Nikole u Drajincu, sveštenik Eraković.

Predsednik Miletić je iskoristio priliku da čestita svim danas krštenim žitelima Drajinca i poželi srećnu seosku slavu  letnjeg Sv. Nikolu.

–         Danas krštenim  Drainčanima želim srećno krštenje i puno zdravlja, uspeha i lične i porodične sreće. Istovremeno, svim žiteljima Drajinca želim srećnu slavu i da im ova godina bude rodna i blagorodna kako na njivi tako i u kući, rekao je predsednik Miletić, posle krštenja.

U drajincu danas

Inaće, za krštenje u seoskoj crkvi prijavio se 51 meštanin i svi su prisustvovali obredu kolektivnog krštenja. Kršteni meštani bili su starosne dobi od beba, dece osnovne škole, koja su bila najbrojnija, do ljudi srednje dobi.

Ovo  je prvi put u svrljiškom kraju da se krštenje obavlja na ovaj način ali se najavljuje da nije i poslednji jer će slične akcije biti sprovedene i u ostalim svrljiškim selima.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

1 Komentara

  • Ovo nije prvi put u Svrljiskom kraju da se krstenje obavlja na ovaj nacin,jer je 2006g svestenik Dragisa obavio kolektivno krstenje u selu Nisevcu.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *