Svrljiške novine

Broj pregleda

Opština Svrljig priprema se da izađe iz kruga nerazvijenih

Opština Svrljig priprema se da izađe iz kruga nerazvijenih, sve je više poljoprivrednika koji registruju gazdinstva i proširuju voćnjake ili podižu nove. Saradnja sa pobratimskim mestom Šentjernej, osim razmene iskustva, donosi im i druge pogodnosti.

Franc Hudoklin i Milija Miletic

Zajednički projekti ulaganja u proizvodnju voća opštine Svrljig i Šentjernej u Sloveniji, velika su šansa da Svrljig izađe iz kruga nerazvijenih opština.

Porodica Radonjić iz Svrljiga jedna je od onih koja je ovog proleća, od lokalnog Fonda za razvoj poljoprivrede, dobila jeftinije sertifikovane sadnice šljiva, čime su uvećali zasade na pet hektara.
– Sadnice smo platili trideset, umesto 150 dinara. Uštedeo sam zahvaljujući Fondu skoro 80.000 dinara”, kaže Mile Radonjić.

Radonjići su sa grupom poljoprivrednika iz Svrljiga nedavno boravli u Šentjerjeju u Sloveniji, kako bi sa tamošnjim voćarima razmenili iskustva. Plantaža jabuka koja je, na svih 40 hektara zaštićena protivgradnim mrežama i koju obrađuje samo sedam ljudi, za Svrljžane je bila najveće iznenađenje.

Zasadi jabuka u Sloveniji podignuti su sredstvima Evropske unije. Njihov vlasnik je dobio 30 odsto nepovratnih sredstava, pa zato i robu plasira na tržište EU, uglavnom u Nemačku i Austriju.

Dvadesetdvogodišnji Nejc Rumpret, vlasnik imanja, ističe da Evropska unija voćare često nadgleda. Najviše se, kako kaže, proveravaju prskanje, kvalitet zemljišta i poštovanje zabrane pušenja blizu stabala.

Važno je da se pre započinjanja posla dobro proveri tržište. Tehnologija, sorte i poštovanje određenih pravila su najbitniji”, kaže Nejc Rumpret.

Ulični mlekomati za prodaju svežeg mleka, posle slovenačkih gradova, možda će se pojaviti i na jugu Srbije. Franc Hudoklin, župan oblasti Šentjernej kaže da je Srbija kandidat za EU što znatno olakšava pomoć prijateljima iz Svrljiga.

“Pretpristupni fondovi daju mnoge mogućnosti koje naša Županija i vaša opština moraju da iskoriste”, kaže Hudoklin.

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić kaže da su najveći problemi vodovod i kanalizacija i da će pokušati da primene slovenačko iskustvo, najpre u rešavanju problema vodosnabdevanja.

Dok Svrljižani pregovaraju o plasmanu specijaliteta kraja, belmuža, na slovenačko tržište, Slovenci se spremaju da, u podnožju Svrljiških planina do kraja godine, započnu izgradnju solarne elektrane.

izvor: rts.rs

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

2 Komentara

  • Mnogo ste smesni bre ljudi..na osnovu Miletovih 5ha sljiva,i toliko sljiva Dragana Blagojevica.Mislite da izadjete iz”kruga nerazvijenih”..ajd’pricajte malo o tome,hvalite se..samo napred. Od toliki broj sljiva sto podeliste,koliko je rodilo,a i ono sto rodi ljudi nemaju gde i kome da prodaju-pojedinim nakupcima,po ceni od deset dinara(kolika je cena sljive bila prosle sezone)..a onda da ih molite pola godine da vam isplate vase pare i vasu “muku”!! Smesno..i zalosno..hvalisavci!!!

    • Od tolikog broja sljiva sto podelise, kol’ko ja znam treba da ih zasade, da prodje odredjeni broj godina da ta stabla prorode, pa posle nekoliko godina je rod za prodaju i profit ako ga ima. E sad, mozda si ti zavrsio neke vise i visoke skole, mozda tvoje znanje prelazi ovozemaljske teorije, pa mozes vec posle mesec dana da beres i prodajes sljive i da racunas profit?!? Smesno…i zalosno…al’ od kolicine neznanja i jadnog prosipanja istog!!!!!!! Posten rad i znoj tebe ocigledno uzasava, ti bi nesto na tanjiric i belu salveticu???

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *