Search
Close this search box.
Broj pregleda

Svrljig treći po starosti, ali sa najdužim životnim vekom

Podeli sa prijateljima:

Stanovništvo Srbije svrstava se u grupu izrazito starih populacija, sa prosečnom starošću stanovništva od 41, 4 godina, a demografski stručnjaci upozoravaju da će u narednih pet godina u svetu osoba starijih od 65 godina biti više nego dece mladje od pet godina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), “udeo“ mladih je nizak i opadajući dok udeo starijih visok i stalno raste pa tako mladji od 15 godina čine samo 15 odsto opšte populacije, što je evidentno manje od udela stanovništva starijeg od 65 godina (17 odsto).

starost svrljiske

Posmatrano na opštinskom nivou, u centralnoj Srbiji se kao najstarije izdvajaju ospstine čija je prosečna starost stanovništva veća od 48 godina i to Crna Trava, (53, 5), Gadžin Han (51, 8), Svrljig (50, 7), Babušnica, Ražanj i Knjaževac sa prosečno 48 godina.

Dužina životnog veka mušskaraca i žena u Srbiji je ipak niža od proseka zemalja EU gde muškarci žive prosečno oko 74, 9 godina, a žene čak dožive 81, 8 godinu .

Najduži životni vek -od 76 do 78 godina imaju muškarci iz Svrljiga i Žitoradje, a u tim mestima primećeno je takođe i da žene dožive duboku starost- i do 80 godina.

delimično sa sajta blica

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano