Search
Close this search box.
Broj pregleda

Zavejana skoro sva sela, neophodna mehanizacija

Podeli sa prijateljima:

Na današnjem zasedanju štaba za vanredne situacije koji je priustvovao u punom sastavu, ustanovljeno je pogoršanje stanja zbog povećanog broja zavejanih sela.

Po izveštaju stručnog tima za rasčišćavanje snega, zavejana su sela Kopajkošara, Mečiji Do, Varoš, Palilula, Davidovac, Radmirovac, Galibabinac, Gojmanovac, Labukovo, Pirkovac, dok je Plužina  već nekoliko dana jedno od najugroženijih sela jer je bukvalno odsečena od grada zbog ogromnih snežnih nanosa koji dostižu visinu do 2,5 metara. U Drajincu je takođe kritična situacija, jer i pored redovnog čišćenja putnog pravca nanosi su i dalje veliki. Ovakvi problemi onemogućavaju redovne medicinske preglede žitelja svih sela u našoj opštini rekao je predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić i dodao da su  Burdimo, Bučum, Okolište do juče prohodni pravci, danas su bili pod snegom i snežnim nanosima, što od prilike znači da su ovakve vremenske neprilike ugrozile 70% sela u našoj opštini. Na štabu je rečeno da su relativno prohodni putni pravci prema selima Grbavče, Prekonoga, Lukovo i Vlahovo.

Na terenu u Svrljigu

Pristiglo je i 5000 litara nafte odnosno dizel D2 goriva za potrebe zimskog čišćenja snega. Štab je namenski raspodelio gorivo javnim preduzećima za potrebe svojih mašina koje su na terenu i to JKSP-u Svrljig –  1000 litara,  Direkacija koja će izdavati gorivo konkretno mašinama koje su dano-noćno na terenu dobila je – 1500 litara. Gorivo je preusmereno i mesnim zajednicama da u okviru svojih mogućnosti angažuju svu svoju mehanizaciju, konkretno traktore koji će razčićavati određene deonice i probijati smetove na putu. Ostatatak goriva koristiće se za potrebe Vatrogasne jedinice, policija, osnovna i srednja škola, obdenište i sve ostale institucije koje su na terenu. Pored pomoći u nafti, u toku jučerašnjeg dana stigla je mašina za razčišćavanje snega, inače pomoć od Regionalnog štaba za vanredne situacije.

Na današnjem zasedanju takođe je dogovoreno da su građani u obavezi da skinu ledenice i led koji visi sa svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora. U slučaju da je to nemoguće učiniti građanin je dužan da obeleži taj prostor i učini ga bezbednim za pešake.

Inače, posle svih izveštaja i predloga, donošen je zaključak da se odmah krene u proces nabavke tri nove mašine za razčišćavanje snega, jer one koje su kod nas na terenu nisu prilagodljive za ovu visinu snežnih nanosa.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano