Search
Close this search box.
Broj pregleda

Zavejana skoro sva sela, neophodna mehanizacija

Podeli sa prijateljima:

Na današnjem zasedanju štaba za vanredne situacije koji je priustvovao u punom sastavu, ustanovljeno je pogoršanje stanja zbog povećanog broja zavejanih sela.

Po izveštaju stručnog tima za rasčišćavanje snega, zavejana su sela Kopajkošara, Mečiji Do, Varoš, Palilula, Davidovac, Radmirovac, Galibabinac, Gojmanovac, Labukovo, Pirkovac, dok je Plužina  već nekoliko dana jedno od najugroženijih sela jer je bukvalno odsečena od grada zbog ogromnih snežnih nanosa koji dostižu visinu do 2,5 metara. U Drajincu je takođe kritična situacija, jer i pored redovnog čišćenja putnog pravca nanosi su i dalje veliki. Ovakvi problemi onemogućavaju redovne medicinske preglede žitelja svih sela u našoj opštini rekao je predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić i dodao da su  Burdimo, Bučum, Okolište do juče prohodni pravci, danas su bili pod snegom i snežnim nanosima, što od prilike znači da su ovakve vremenske neprilike ugrozile 70% sela u našoj opštini. Na štabu je rečeno da su relativno prohodni putni pravci prema selima Grbavče, Prekonoga, Lukovo i Vlahovo.

Na terenu u Svrljigu

Pristiglo je i 5000 litara nafte odnosno dizel D2 goriva za potrebe zimskog čišćenja snega. Štab je namenski raspodelio gorivo javnim preduzećima za potrebe svojih mašina koje su na terenu i to JKSP-u Svrljig –  1000 litara,  Direkacija koja će izdavati gorivo konkretno mašinama koje su dano-noćno na terenu dobila je – 1500 litara. Gorivo je preusmereno i mesnim zajednicama da u okviru svojih mogućnosti angažuju svu svoju mehanizaciju, konkretno traktore koji će razčićavati određene deonice i probijati smetove na putu. Ostatatak goriva koristiće se za potrebe Vatrogasne jedinice, policija, osnovna i srednja škola, obdenište i sve ostale institucije koje su na terenu. Pored pomoći u nafti, u toku jučerašnjeg dana stigla je mašina za razčišćavanje snega, inače pomoć od Regionalnog štaba za vanredne situacije.

Na današnjem zasedanju takođe je dogovoreno da su građani u obavezi da skinu ledenice i led koji visi sa svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora. U slučaju da je to nemoguće učiniti građanin je dužan da obeleži taj prostor i učini ga bezbednim za pešake.

Inače, posle svih izveštaja i predloga, donošen je zaključak da se odmah krene u proces nabavke tri nove mašine za razčišćavanje snega, jer one koje su kod nas na terenu nisu prilagodljive za ovu visinu snežnih nanosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

SKUPŠTINSKA VEĆINA: Ujedinjena seljačka stranka formirala odborničku grupu od 14 odbornika

Sastanak sa direktorom

DOM ZDRAVLJA: Pohvale za pravovremeno zbrinjavanje povređenih u saobraćajnoj nesreći

Servisna informacija

Isključenje vode u naselju Trs zbog kvara na vodovodnoj mreži

Sastanak

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković reagovao na vest o stanju na bazenu

Građani se pitaju

Veliki broj pritužbi na rad kompleksa “Bazeni Pastirište”?!

Formirana prva odbornička grupa u SO Svrljig pod nazivom ,,Zavetnici – Svrljig”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano