Search
Close this search box.
Broj pregleda

Plate u Surčinu triput veće

Podeli sa prijateljima:

Opstine

Regionalne razlike u Srbiji, i pored brojnih pokušaja Vlade, i dalje su vrlo izražene. U toku 2011. broj nezaposlenih porastao je u svim regionima, ali je stopa nezaposlenosti daleko veća na jugu nego na severu zemlje. Kolika je razlika građani Srbije najbolje vide u svojim novčanicima jer su plate i penzije u pojedinim beogradskim opštinama i tri puta veće nego u Gadžinom Hanu, Svrljigu ili Trgovištu.

Piće u kafićima ili karte za gradski prevoz jesu dva do tri puta jeftiniji u unutrašnjosti nego u Beogradu, ali toliko su i zarade u glavnom gradu veće. Slične razlike vide se i kod penzija. U nerazvijenim opštinama one su u proseku oko 13.000, dok su u Beogradu prosečne penzije iznad 30.000 dinara. Odnos između najviše i najmanje razvijene jedinice lokalne samouprave, gledano prema nivou ekonomskog razvoja, iznosi 10:1. Čak 40 opština nalazi se na spisku devastiranih i one su uglavnom na jugu i istoku zemlje. Spisak ovih opština napravljen je prošle godine, ali Žarko Šunderić, menadžer vladinog tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, kaže da se malo toga izmenilo i da su ovi regioni i dalje u najvećem problemu.

– Ono što država može da uradi je da pomogne opštinama siromašnijim od proseka, tako što će iz budžeta odvojiti namenska sredstva za socijalnu zaštitu i omogućiti veća sredstva stranim investitorima ako odu u nerazvijenu opštinu – kaže Šunderić.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da u prethodne četiri godine ništa nije urađeno kako bi se smanjile regionalne razlike.

– Potrebne su velike promene u proizvodnji kako bi neki kraj živnuo. U Priboju, na primer, treba otvoriti fabriku u kojoj će se zaposliti veliki broj ljudi. Razlike su dramatične. Nije toliko bitna ni prosečna zarada, već pitanje koliko ljudi radi u nekoj opštini. Beograd i Novi Sad su se već kvalifikovali za EU, dok delovi istočne i južne Srbije mogu da se porede tek sa nekim nerazvijenim regionima Turske – kaže Zdravković.

Gordana Matković, savetnica predsednika Srbije za socijalna pitanja, kaže da kolike su razlike pokazuju i poslednji podaci o nezaposljenosti. Stopa nezaposlenosti najveća je na jugu i istoku Srbije i iznosi 26,6, dok je u Beogradu 20,8 odsto.

– Očigledno je da nismo ni blizu faze da počnu da se smanjuju razlike. Trebalo bi obezbediti možda i dodatne intervencije, ali samo za opštine u kojima je to najpotrebnije – kaže Matković.

Socijalnu pomoć  prima 203.408 osoba
Sa početkom krize, krajem 2008, počeo je da raste i broj korisnika socijalne pomoći. Ako se izuzme Beograd, najveći broj korisnika je na jugu Srbije – u Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Sve lošiji materijalni položaj, ali i zakonsko proširenje liste korisnika, doveli su do toga da je broj korisnika socijalne pomoći za tri godine porastao za 60.000 osoba.
– Socijalnu pomoć 2008. primala je 56.341 porodica ili 144.015 pojedinaca, a prošle godine 82.058 porodica i 203.408 pojedinaca – kaže Ljubomir Pejaković, savetnik ministra rada i socijalne politike i podseća da je u poslednje tri godine povećan i broj narodnih kuhinja, kao i da ne postoji nerazvijena opština u Srbiji u kojoj nije otvorena narodna kuhinja.

 

Preuzeto sa sajta Blica

NAJNOVIJE NA PORTALU

Amin

15. MAJA SEOSKA SLAVA U ŠLJIVOVIKU

Slava

Danas je Markovdan

Slavski dan

Drugi dan Uskrsa obeležen litijom i Svetom liturgijom u Lalincu

Sport

Fudbalski klub Svrljig obeležio Đurđevdan (FOTO+VIDEO)

Litija

Đurđevdan – seoska slava Okruglice

Svrljig

Klub navijača Crvene zvezde obeležio slavu Đurđevdan

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano