Broj pregleda

Ima nade za stočarstvo

U okviru projekta „Preduzetnice u agrobiznisu“ koji treću godinu za redom sprovodi Agropress, u Svrljigu je održana radionica posvećena stočarstvu i ženskom preduzetništvu. U podnožju planinskog venca Svrljiških planina, smeštena je opština Svrljig sa gradskim jezgrom i svojih 38 sela. Sa preko 70 odsto brdsko-planinske teritorije ova sela su svoju osnovnu poljoprivrednu delatnost našla u stočarstvu. Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropress“ zajedno sa timom emisije „Znanje-imanje“ realizovalo je radionicu posvećenu unapređenju stočarstva u ovom kraju.

Vođeni osnovnom idejom projekta „Preduzetnice u agrobiznisu“ a to je jačanje položaja žene na selu, predavači su posebnu pažnju posvetili mogućnostima ženskog preduzetništva, kao i njihovom trenutnom položaju. Radionica je održana uz pomoć kompanije Dunav osiguranje i lokalne samouprave koja i sama finansijskim subvencijama podstiče poljoprivredu ovog dela Srbije.

„Činjenica je da su naša sela uglavnom stanište staračkih domačinstava ali razvojem poljoprivrede, poboljšanjem infrastrukture i uslova života i standarda, nastojaćemo da zadržimo mlade na selu, da sela oživimo u svakom pogledu a sve zarad unapređenje poljoprivrede i njenog ravnomernog razvoja“, rekao je predsednik opštine Svrljig.

Dipl. ing stočarstva i predstavnik Poljoprivredne stručne službe, Nebojša Tričković, prisutne je upoznao sa situacijom na terenu kao i mogućnostima koje stručna služba u ovom trenutku pruža. Prestavnici kompanije „Dunav osiguranje“ ovom prilikom su predstavili osiguranja životinja. O ovoj temi, kao i o koristima od osiguranja govorili su predstavnici direktor glavne filijale u Nišu Stefan Miskovski i viši stručni saradnik za naknadu šteta Verica Cvetković. Kako iskoristiti prirodne resurse i postojeću menahizaciju u pripremi silaže i senaže, kao i kako dozirati ishranu u ovim hladnim danima, polaznici radionice u Svrljigu su mogli da čuju tokom izlaganja dr Luke Radoje, dugogodišnjeg stručnog saradnika emisije „Znanje-imanje“.

preuzeto sa sajta agropress

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published.